Czerstwy chleb? Możesz go jeszcze wykorzystać!

8

Mamy świetny sposób na czerstwy chleb! Tak przygotowane pieczywo doskonale sprawdzi się jako przekąska na wieczór lub jako dodatek do dań z grilla.

Czerstwy chleb? Możesz go jeszcze wykorzystać!
Zapiekany chleb czosnkowy. (YouTube)

Przepis na chleb czosnkowy. Składniki:

  • bochenek czerstwego chleba lub kilka bułek
  • 50 g masła
  • 5 ząbków czosnku
  • ok. 100 g startego ser cheddar
  • 4 jajka
  • kulka mozzarelli

Przepis na chleb czosnkowy. Wykonanie:

  • Chleb lub bułki ponacinaj tak, by podzieliły się na 4-8 części (nie przetnij pieczywa, ma wciąż się "trzymać")
  • Masło rozpuść, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, przestudź
  • Do masła dodaj starty cheddar i jajka, wymieszaj
  • W środek chleba włóż mozzarellę (w przypadku bułek użyj mniejszych kuleczek), całość zamocz obficie w przygotowanej wcześniej masie jajeczno-maślanej
  • Piecz w 180 stopniach do uzyskania złotego koloru i rozpuszczenia mozzarelli
Zobacz także: Fioletowy chleb. Idealny dla cukrzyków i na odchudzanie
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić