Domowe cold brew. Kawa, która robi się sama

2

Cold brew to obecnie jedna z najpopularniejszych pozycji w niemal każdej kawiarni. Nie każdy wie, że taką kawę można przygotować samodzielnie w domu i wcale nie jest to trudne. Napój praktycznie robi się sam, wystarczy zostawić go na noc w lodówce.

Domowe cold brew. Kawa, która robi się sama
Przepis na cold brew (Getty Images)

Cold brew to wyjątkowa kawa, która jest parzona na zimno. To jeden z najchętniej wybieranych napojów w upalne dni. Jest orzeźwiająca i delikatna dla żołądka. W prosty sposób można przygotować ją w domu i nie potrzeba do tego żadnych skomplikowanych urządzeń.

Przepis na cold brew. Potrzebne składniki:

  • Ziarna ulubionej kawy
  • Zwykły zaparzacz do kawy (tzw. french press) lub słoik
  • Papierowe filtry
  • Drobne sitko

Przepis na cold brew. Sposób przygotowania:

  • Zmiel ziarna kawy i wsyp do słoika lub zaparzacza;
  • Zalej zmielone ziarna zimną lub chłodną wodą w proporcji ok. 1:4 (na 1 porcję kawy przygotuj ok. 4 porcje wody);
  • Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na około 12-16 godzin;
  • Wyciągnij naczynie z lodówki i ostrożnie przelej płyn przez sitko o drobnych oczkach;
  • Dla uzyskania czystszego i bardziej kremowego koncentratu ponownie przepuść płyn przez sitko wyłożone zwilżonym filtrem do ekspresu przelewowego lub gazą;
  • Kawę powinno się podawać w proporcji 1:2 - na jedną część koncentratu dodaje się 2 części wody lub mleka.

Przygotowany koncentrat kawy może być przechowywany w lodówce ok. 3-7 dni. Cold brew najlepiej podawać z kostkami lodu. Do wersji z wodą można dodać plasterek cytryny lub pomarańczy, a do wersji z mlekiem gałkę lodów lub wanilię.

Zobacz także: Orzeźwiające ciasto z kiwi bez pieczenia. Najlepszy deser na upalne dni
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić