Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KLS
|

Fit ciasto na wigilijny stół. A'la piernik, który nie pójdzie ci w boczki

5
Podziel się:

Przeraża Cię, że podczas świąt przytyjesz i stracisz efekty swojej dotychczasowej pracy nad ciałem? Spokojnie. To fit marchewkowe ciasto smakuje jak piernik, ale jest mniej kaloryczne. Jedz i ciesz się magią świąt.

Fit ciasto na wigilijny stół. A'la piernik, który nie pójdzie ci w boczki
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Fit marchewkowe ciasto a'la piernik doskonale smakuje, a przy tym nie tuczy jak cała masa innych ciast, które znajdą się na wigilijnym stole. Nawet jak przesadzisz z ilością, nie pójdzie Ci w boczki i nie stracisz efektów morderczych treningów na siłowni i restrykcyjnej diety. A taki magiczny czas zdarza się tylko raz w roku...

Fit marchewkowe ciasto a’la piernik. Składniki:

  • 104 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 65 g mąki pełnoziarnistej
  • 250 g marchewki drobno startej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 0,3 szklanki ksylitolu
  • 0,5 szklanki (250 ml) wody
  • 0,5 opakowania przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 10 sztuk migdałów
  • 1 opakowanie (około 130 g) serka śmietankowego
  • 3 łyżki cukru pudru

Fit marchewkowe ciasto a’la piernik. Wykonanie:

  • Marchewkę ścieramy na tarce i odstawiamy.
  • Migdały kroimy na plastry.
  • Łączymy suche składniki: mąki, słodzidło (np. ksylitol), przyprawę do piernika, proszek, cukier waniliowy, sól oraz migdały.
  • Jajka rozbijamy do osobnej miseczki i ubijamy przez 3-4 minuty trzepaczką - aż zrobi się piana.
  • Powoli do jajek dodajemy olej z wodą.
  • Łączymy jajka ze składnikami suchymi, dokładnie mieszamy i dodajemy marchew.
  • Znowu dokładnie mieszamy przez kilka minut.
  • Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  • Wykładamy foremkę papierem do pieczenia i wylewamy ciasto do formy.
  • Pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka).
  • Po ostygnięciu ciasta robimy krem: serek dokładnie mieszamy z cukrem pudrem, smarujemy ciasto, odkładamy do lodówki na 30-60 minut.
  • Można z wierzchu posypać przyprawą do piernika i ozdobić świątecznie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(5)
Agi
8 miesięcy temu
Prymitywne i głupie te komentarze. Po prostu wstyd. Dziękuję za przepis, należy docenić, że ktoś się stara i chce 😀
Gryzlak
8 miesięcy temu
pół opakowania przyprawy do piernika Ale to będzie ochyda
Har
8 miesięcy temu
Rzygać mi się już chcę jak słyszę święta
Har
8 miesięcy temu
Brak mi słów, co roku to samo. Jakieś święta po co to komu potrzebne???m!!ddd!!!
Dzik
8 miesięcy temu
Rzygać się już chce od tych fitów, wegan i innych gowien jako alternatywa dla wigilijnej tradycji polskiej...Ma być tłusto, suto i smacznie, a nie jakieś g... z marchewki czy innych kalafiorów...Jak czytam te pomyje tzw. dietetyków, że karpik be, grzybowa niedobra, kapusta z grochem do bani, pierożki tuczą, budzi się we mnie rządza mordu...Jak się nie podoba polska tradycja to wy...ć do Tajlandii i tam żreć owoce morza i kiełki rzodkiewki na wigilię...
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić