Fit ciasto na wigilijny stół. A'la piernik, który nie pójdzie ci w boczki

15

Przeraża Cię, że podczas świąt przytyjesz i stracisz efekty swojej dotychczasowej pracy nad ciałem? Spokojnie. To fit marchewkowe ciasto smakuje jak piernik, ale jest mniej kaloryczne. Jedz i ciesz się magią świąt.

Fit ciasto na wigilijny stół. A'la piernik, który nie pójdzie ci w boczki
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Fit marchewkowe ciasto a'la piernik doskonale smakuje, a przy tym nie tuczy jak cała masa innych ciast, które znajdą się na wigilijnym stole. Nawet jak przesadzisz z ilością, nie pójdzie Ci w boczki i nie stracisz efektów morderczych treningów na siłowni i restrykcyjnej diety. A taki magiczny czas zdarza się tylko raz w roku...

Fit marchewkowe ciasto a’la piernik. Składniki:

  • 104 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 65 g mąki pełnoziarnistej
  • 250 g marchewki drobno startej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 0,3 szklanki ksylitolu
  • 0,5 szklanki (250 ml) wody
  • 0,5 opakowania przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 10 sztuk migdałów
  • 1 opakowanie (około 130 g) serka śmietankowego
  • 3 łyżki cukru pudru

Fit marchewkowe ciasto a’la piernik. Wykonanie:

  • Marchewkę ścieramy na tarce i odstawiamy.
  • Migdały kroimy na plastry.
  • Łączymy suche składniki: mąki, słodzidło (np. ksylitol), przyprawę do piernika, proszek, cukier waniliowy, sól oraz migdały.
  • Jajka rozbijamy do osobnej miseczki i ubijamy przez 3-4 minuty trzepaczką - aż zrobi się piana.
  • Powoli do jajek dodajemy olej z wodą.
  • Łączymy jajka ze składnikami suchymi, dokładnie mieszamy i dodajemy marchew.
  • Znowu dokładnie mieszamy przez kilka minut.
  • Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  • Wykładamy foremkę papierem do pieczenia i wylewamy ciasto do formy.
  • Pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka).
  • Po ostygnięciu ciasta robimy krem: serek dokładnie mieszamy z cukrem pudrem, smarujemy ciasto, odkładamy do lodówki na 30-60 minut.
  • Można z wierzchu posypać przyprawą do piernika i ozdobić świątecznie.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić