Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ABA
|

Francuzi szaleją na jej punkcie. Zupa cebulowa podbija TikToka

5
Podziel się:

Zupa cebulowa to jedno z najpopularniejszych i najpyszniejszych dań z Francji. Ostatnio stała się także hitem na TikToku. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Francuzi szaleją na jej punkcie. Zupa cebulowa podbija TikToka
Zupa cebulowa. (Getty Images)

Zupa cebulowa to tradycyjne danie kuchni francuskiej i jednocześnie jedno z najpopularniejszych. Przygotowanie jest niezwykle proste - wystarczy cebula, ser i bulion warzywny. Ostatnio przepis na zupę cebulową podbija TikToka.

Zupa cebulowa. Potrzebne składniki:

  • 80 g masła
  • łyżka oliwy
  • 720 g cebuli
  • łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 550 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżki stołowe brandy
  • 80 g sera
  • sól i pieprz
  • estragon

Zupa cebulowa. Sposób wykonania:

  • cebulę obierz i pokrój w pióra
  • w garnku rozgrzej oliwę i masło i dodaj do tego cebulę
  • dodaj cukier i skarmelizuj cebulę
  • dodaj mąkę pszenną, estragon, pieprz oraz sól i wszystko dokładnie wymieszaj
  • do garnka dolej brandy i bulion warzywny
  • gotuj przez około 20 min

Gotowe! Zupę podawaj ze startym serem i bagietką. Możesz ją także zapiec z serem w piekarniku.

Zobacz także: Prosty przepis na pyszne bułki. Przygotujesz je błyskawicznie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(5)
Aaa123
5 miesięcy temu
Internet może podbija bo naszych stołów na pewno nie
Stefan
5 miesięcy temu
Proponuję dodać gałkę muszkatołową
R. R
5 miesięcy temu
Może to i smaczne, a ja robię tak; z niedzielnego rosołu zamiast pomidorowej cebulową. Na rozgrzane masło i kapkę oliwy(oleju) wrzucam pokrojoną cebulę czasem w piórka, czasem pół krążki (albo jak mi się chce ją kroić). Jak się poddusi do miękkości posypuję mąką i po jej przesmażeniu zalewam białym wytrawnym winem (lub nieskończonym sylwestrowym szampanem) po odparowaniu alkoholu wlewam niedzielny rosól nie zapominając o odpowiednich przyprawach Ot i cała filozofia! Na suchej patelni robię zarumienione grzanki z pokrojonej czerstwej bułki, którą następnie posypuję zupę nalaną na talerz oraz startym serem. Smacznego 😉👍
bat
5 miesięcy temu
Autorem przepisu jest producent brandy ;)
Maniek
5 miesięcy temu
Podobno cebulowa dotarła do Francji ze Stanisławem Leszczyńskim
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić