Funnel cakes, czyli lane ciasteczka. Doskonałe na tłusty czwartek

10

Funnel cakes to lane ciasteczka, smażone w głębokim tłuszczu. Amerykańska wersja faworków jest bardzo prosta w przygotowaniu, a smakuje obłędnie. To doskonały smakołyk na tłusty czwartek.

Funnel cakes, czyli lane ciasteczka. Doskonałe na tłusty czwartek
Funnel cakes to popularny deser ze Stanów Zjednoczonych. (Getty Images)

Funnel cakes to ulubiony deser Amerykanów. W smaku przypominają trochę polskie faworki, dlatego są doskonałym pomysłem na urozmaicenie tłustego czwartku. Do przygotowania tych ciastek potrzebne będą tylko podstawowe składniki i butelka z wąskim dzióbkiem, którą wylewa się ciasto na rozgrzany tłuszcz.

Funnel cakes. Potrzebne składniki:


  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • olej do smażenia


Funnel cakes. Sposób przygotowania:


  • jajka dobrze zmiksuj z solą
  • w oddzielnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki
  • do zmiksowanych jajek dodawaj na przemian suche składniki, mleko i wodę
  • dodaj do ciasta ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy
  • rozgrzej tłuszcz w garbku z grubym dnem lub na głębokiej patelni
  • ciasto przelej do butelki i wylewaj na gorący tłuszcz spiralnym ruchem
  • ciasto smaż z obu stron aż do zarumienienia się
  • gotowe ciasteczka wykładaj na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby ociekły trochę z tłuszczu

Gotowe. Smacznego! Funel cakes podaje się oprószone cukrem pudrem. Bardzo dobrze będą także smakowały posypane cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem.

Zobacz także: Prosty przepis na pyszne bułki. Przygotujesz je błyskawicznie
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić