Włosi dodają to do pączków. Efekt? Palce lizać!

Królowa Bona przywiozła do nas nie tylko włoszczyznę, ale również włoskie zwyczaje. Stąd właśnie wziął się tłusty czwartek. Z tej okazji bez wyrzutów sumienia zajadamy się pączkami. A jakie są te włoskie?

Zdjęcie ilustracyjneZdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © YouTube

Pączki włoskie to puszysty wyrób z ciasta drożdżowego z dodatkiem purée ziemniaczanego. To właśnie dzięki niemu mają one wyjątkową strukturę i długo zachowują świeżość. Smak ziemniaków jest z kolei w ogóle niewyczuwalny. A gdy obtoczysz je w cukrze... Palce lizać!

Pączki włoskie. Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g purée ziemniaczanego
  • 80 g cukru
  • 100 g masła
  • 100 g mleka
  • 3 jajka
  • 25 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • skórka starta z 1 cytryny + łyżka wódki (lub 2 łyżki likieru cytrynowego Limoncello)

Pączki włoskie. Wykonanie:

  • Masło i drożdże wyjąć wcześniej z lodówki.
  • Ugotować obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki, odcedzić i rozgnieść praską na purée.
  • Drożdże pokruszyć i włożyć do ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i szczyptę cukru, wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, purée ziemniaczane oraz rozczyn z drożdży.
  • Wymieszać drewnianą łyżką, następnie dodać jajka i znów wymieszać.
  • Zacząć zagniatać ciasto (ręką lub hakiem miksera).
  • Gdy ciasto będzie już gładkie dodać masło, skórkę cytrynową i wódkę lub likier cytrynowy i wyrabiać przez ok. 10 - 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i lśniące.
  • Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i chwilę powygniatać ciasto pozbywając się pęcherzy powietrza.
  • Podzielić ciasto na 16 części (po około 60 g na porcję).
  • Uformować kulki, położyć na desce, palcem wskazującym zrobić dziurkę w środku i zakręcić palcem ciasto w koło.
  • Można zrobić to na stolnicy oprószonej mąką lub w misce posmarowanej olejem.
  • Odkładać na kwadraty wycięte z papieru do pieczenia.
  • Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  • W szerokim garnku podgrzać tłuszcz do temperatury 170 stopni C.
  • Włożyć 4 pierwsze pączki do oleju i smażyć przez około 2,5 - 3 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
  • Cały czas kontrolować i utrzymywać taką samą temp. tłuszczu.
  • Wyjąć na ręczniki papierowe, powtórzyć smażenie reszty pączków.
  • Gdy przestygną, obtoczyć w bardzo drobnym cukrze.
Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop