aktualizacja 

Włosi dodają to do pączków. Efekt? Palce lizać!

25

Królowa Bona przywiozła do nas nie tylko włoszczyznę, ale również włoskie zwyczaje. Stąd właśnie wziął się tłusty czwartek. Z tej okazji bez wyrzutów sumienia zajadamy się pączkami. A jakie są te włoskie?

Włosi dodają to do pączków. Efekt? Palce lizać!
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Pączki włoskie to puszysty wyrób z ciasta drożdżowego z dodatkiem purée ziemniaczanego. To właśnie dzięki niemu mają one wyjątkową strukturę i długo zachowują świeżość. Smak ziemniaków jest z kolei w ogóle niewyczuwalny. A gdy obtoczysz je w cukrze... Palce lizać!

Pączki włoskie. Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g purée ziemniaczanego
  • 80 g cukru
  • 100 g masła
  • 100 g mleka
  • 3 jajka
  • 25 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • skórka starta z 1 cytryny + łyżka wódki (lub 2 łyżki likieru cytrynowego Limoncello)

Pączki włoskie. Wykonanie:

  • Masło i drożdże wyjąć wcześniej z lodówki.
  • Ugotować obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki, odcedzić i rozgnieść praską na purée.
  • Drożdże pokruszyć i włożyć do ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i szczyptę cukru, wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, purée ziemniaczane oraz rozczyn z drożdży.
  • Wymieszać drewnianą łyżką, następnie dodać jajka i znów wymieszać.
  • Zacząć zagniatać ciasto (ręką lub hakiem miksera).
  • Gdy ciasto będzie już gładkie dodać masło, skórkę cytrynową i wódkę lub likier cytrynowy i wyrabiać przez ok. 10 - 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i lśniące.
  • Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i chwilę powygniatać ciasto pozbywając się pęcherzy powietrza.
  • Podzielić ciasto na 16 części (po około 60 g na porcję).
  • Uformować kulki, położyć na desce, palcem wskazującym zrobić dziurkę w środku i zakręcić palcem ciasto w koło.
  • Można zrobić to na stolnicy oprószonej mąką lub w misce posmarowanej olejem.
  • Odkładać na kwadraty wycięte z papieru do pieczenia.
  • Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  • W szerokim garnku podgrzać tłuszcz do temperatury 170 stopni C.
  • Włożyć 4 pierwsze pączki do oleju i smażyć przez około 2,5 - 3 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
  • Cały czas kontrolować i utrzymywać taką samą temp. tłuszczu.
  • Wyjąć na ręczniki papierowe, powtórzyć smażenie reszty pączków.
  • Gdy przestygną, obtoczyć w bardzo drobnym cukrze.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić