aktualizacja 

Hiszpański omlet z ziemniakami. Tanie, proste i jakie smaczne

16

Tortilla de patatas to jedno z najpopularniejszych hiszpańskich dań. Składa się przede wszystkim z jajek i ziemniaków. Proste, tanie i niesamowicie smaczne!

Hiszpański omlet z ziemniakami. Tanie, proste i jakie smaczne
Tortilla de patatas to jedno z najpopularniejszych hiszpańskich dań. (YouTube)

Ten przepis warto znać. Przyda się nie tylko wtedy, kiedy w lodówce pozostaje jedynie światło, ale i wtedy, gdy nie mamy czasu na długie gotowanie. Tortillę de patatas można również udoskonalić innymi ulubionymi składnikami. Świetnie sprawdzi się tu boczek, a wielbiciele warzyw mogą dodać siekane pomidory czy szpinak.

Przepis na hiszpański omlet. Potrzebne składniki:

  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 5 jajek
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól

Przepis na hiszpański omlet. Sposób wykonania:

  • Ziemniaki umyj i obierz
  • Pokrój je w plastry o grubości ok. 2 mm
  • Cebulę pokrój w cienkie piórka
  • Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj ziemniaki i smaż ok. 5 minut co jakiś czas mieszając
  • Dodaj cebulę, dopraw solą i smaż pod przykryciem na małym ogniu 10 minut co jakiś czas mieszając
  • Usmażone ziemniaki odcedź na sitku z oliwy
  • W tym czasie jajka ubij za pomocą miksera
  • Do jajek dodaj ziemniaki i cebulę
  • Gotową masę wylej na rozgrzaną na patelni oliwę
  • Smaż przez ok. minutę, po tym czasie przy pomocy łopatki sprawdź, czy omlet nie przykleja się do spodu, przykryj patelnię i smaż na małym ogniu 5 minut
  • Obróć omlet na drugą stronę i ponownie smaż pod przykryciem 5 minut
Zobacz także: Zobacz też: Ziemniaki Hasselback. Skandynawski hit w kuchni
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić