Hit Podlasia! Przepis na ciasto "Marcinek"

3

Mieszkańcy Podlasia uważają, że ciasto "Marcinek" bije na głowę wszystkie inne wypieki. Tak duża liczba osób przecież nie może się mylić. Ciasto składa się tylko z kilku składników, a jest pyszne, miękkie i kusząco śmietankowe. Na jednym kawałku się nie skończy!

Hit Podlasia! Przepis na ciasto "Marcinek"
Przepis na ciasto "Marcinek" (YouTube, Gosia Lifestyle)

"Marcinek" to tradycyjne ciasto z regionu Puszczy Białowieskiej, a konkretnie Hajnówki. Wielowarstwowy wypiek prezentuje się bardzo efektownie, lecz wbrew pozorom... nie jest trudny w przygotowaniu! Będzie hitem na weekendowym spotkaniu z przyjaciółmi, ale sprawdzi się nawet zamiast tortu na urodzinach czy przy innej uroczystej okazji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Przepis na pyszne ciasto makowe z jabłkami i masą kokosową

Przepis na tradycyjne ciasto "Marcinek". Potrzebne składniki

Ciasto:

  • 1 kg mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 kostka masła (lub margaryny)
  • 300 ml śmietany 18 proc.
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem:

  • 1 litr śmietany 30 proc.
  • 400 ml śmietany 18 proc.
  • 40 ml śmietany 12 proc.
  • 1,5 szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • aromat migdałowy

Przepis na tradycyjne ciasto "Marcinek". Sposób przygotowania

  • Zacznij od przygotowania ciasta. W jednej misce wymieszaj mocno schłodzoną śmietanę z sodą. W drugiej misce utrzyj ciepłe masło z cukrem, aż otrzymasz białą masę.
  • Gdy masa będzie puszysta, cały czas miksując, dodaj stopniowo śmietanę z sodą, jajka oraz żółtka.
  • Gdy składniki się połączą, dodaj połowę mąki.
  • Ciasto zagnieć ręką, stopniowo dodając resztę mąki.
  • Gdy ciasto stanie się gładkie i sprężyste, podziel je na około 15-20 równych kuleczek.
  • Każdą kuleczkę rozwałkuj na bardzo cienki, niemal przeźroczysty placek o średnicy około 22 cm.
  • Placki piecz po kolei w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 7 minut - do lekkiego zarumienienia. Wyjmij i ostudź.
  • Przygotuj krem. Śmietanę ubij cukrem. Na koniec dodaj sok z cytryny i aromat, krótko zmiksuj.
  • Placki układaj jeden po drugim na paterze i przekładaj je kremem. Wierzch oraz brzegi wysmaruj resztą kremu. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, gdy zmięknie i połączy się już w pyszną całość. Smacznego!

Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić