Hit Podlasia! Przepis na ciasto "Marcinek"
Mieszkańcy Podlasia uważają, że ciasto "Marcinek" bije na głowę wszystkie inne wypieki. Tak duża liczba osób przecież nie może się mylić. Ciasto składa się tylko z kilku składników, a jest pyszne, miękkie i kusząco śmietankowe. Na jednym kawałku się nie skończy!
"Marcinek" to tradycyjne ciasto z regionu Puszczy Białowieskiej, a konkretnie Hajnówki. Wielowarstwowy wypiek prezentuje się bardzo efektownie, lecz wbrew pozorom... nie jest trudny w przygotowaniu! Będzie hitem na weekendowym spotkaniu z przyjaciółmi, ale sprawdzi się nawet zamiast tortu na urodzinach czy przy innej uroczystej okazji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Przepis na pyszne ciasto makowe z jabłkami i masą kokosową
Przepis na tradycyjne ciasto "Marcinek". Potrzebne składniki
Ciasto:
- 1 kg mąki tortowej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1 kostka masła (lub margaryny)
- 300 ml śmietany 18 proc.
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem:
- 1 litr śmietany 30 proc.
- 400 ml śmietany 18 proc.
- 40 ml śmietany 12 proc.
- 1,5 szklanki cukru
- sok z 1 cytryny
- aromat migdałowy
Przepis na tradycyjne ciasto "Marcinek". Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania ciasta. W jednej misce wymieszaj mocno schłodzoną śmietanę z sodą. W drugiej misce utrzyj ciepłe masło z cukrem, aż otrzymasz białą masę.
- Gdy masa będzie puszysta, cały czas miksując, dodaj stopniowo śmietanę z sodą, jajka oraz żółtka.
- Gdy składniki się połączą, dodaj połowę mąki.
- Ciasto zagnieć ręką, stopniowo dodając resztę mąki.
- Gdy ciasto stanie się gładkie i sprężyste, podziel je na około 15-20 równych kuleczek.
- Każdą kuleczkę rozwałkuj na bardzo cienki, niemal przeźroczysty placek o średnicy około 22 cm.
- Placki piecz po kolei w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 7 minut - do lekkiego zarumienienia. Wyjmij i ostudź.
- Przygotuj krem. Śmietanę ubij cukrem. Na koniec dodaj sok z cytryny i aromat, krótko zmiksuj.
- Placki układaj jeden po drugim na paterze i przekładaj je kremem. Wierzch oraz brzegi wysmaruj resztą kremu. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, gdy zmięknie i połączy się już w pyszną całość. Smacznego!