Hit sezonu! Przepis na kotlety z bobu

0

Marzy Ci się pyszny, soczysty burger, ale jesteś na redukcji? A może przy obecnych temperaturach nie masz najmniejszej ochoty na tłuste mięso? Oto rozwiązanie dla Ciebie! Przepis na kotlety z bobu jest prosty i szybki, a ta roślina idealnie zastępuje mięso, będąc źródłem białka, a dodatkowo jest pełna wartości odżywczych.

Hit sezonu! Przepis na kotlety z bobu
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Kochasz bób, ale już masz dość klasycznej formy? Ten przepis jest dla ciebie! Jest banalnie prosty i nie potrzebujesz wyszukanych składników. Przepyszne kotleciki, pełne białka i witamin możesz podać jako zastępstwo mięsa do burgera, ale będą genialne smakować również solo.

Twoje dziecko je pokocha. Pamiętaj, bób to roślina strączkowa, która zawiera mało tłuszczu, za to dużo białka, a także błonnik, co jest niezwykle ważne szczególnie w fazie wzrostu dziecka. Jest wyjątkowo sycący, a przy tym ma bardzo mało kalorii.

Oprócz walorów smakowych i wartości odżywczych ma wiele właściwości leczniczych. Jest doskonałym źródłem białka. W 100 g ugotowanego bobu znajdziemy prawie 8 g białka. Bób polecany jest nie tylko wegetarianom i weganom, ale też osobom z chorobami układu krążenia.

Kotlety z bobu. Składniki:

  • 300 g bobu (waga po ugotowaniu i obraniu)
  • 2 jajka
  • 5 łyżek panierki lub bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy extra
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki posiekanej mięty
  • 1/2 szklanki posiekanej młodej cebuli (lub szczypiorku)
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka tahini, szczpta kminu rzymskiego
  • do smażenia: np. olej kokosowy, masło klarowane lub olej roślinny

Kotlety z bobu. Wykonanie:

  • Bób wrzucić na osolony wrzątek i gotować do miękkości (ok. 10 - 30 minut, w zależności od tego czy jest młody czy dojrzały).
  • Odcedzić, obrać z łupinek i odmierzyć 300 g.
  • W większej misce wymieszać 1 jajko z 4 łyżkami panierki lub bułki tartej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny, miętę i posiekaną cebulką.
  • Dodać obrany bób, rozgnieść go widelcem (niekoniecznie dokładnie) i połączyć ze składnikami w misce. Można też dodać tahini i kmin
  • Uformować nieduże kotleciki, obtoczyć w roztrzepanym jajku i delikatnie obtoczyć w pozostałej łyżce panierki.
  • Usmażyć na oleju z dwóch stron (krótko, na złoty kolor). Podawać z tzatziki lub jogurtem z miętą (przepis poniżej).

Takie kotleciki będą idealnie smakowały np. z sosem tzatziki. Smacznego!

Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić