Hot dog czy szaszłyk? Nieważne, spróbuj!
Trochę hot dog, trochę szaszłyk. Nieważne, jaka jest definicja tego dania, ważne, że jest naprawdę smaczne. Doskonała przekąska tak po prostu, bez okazji.
Źródło zdjęć: © YouTube
To danie inspirowane koreańskim sotteoksotteok. Są to kiełbaski nadziewane na przemian z ciastem ryżowym. O ciasto ryżowe u nas trudno, ale co stoi na przeszkodzie do zrobienia spolszczonej wersji tej przekąski? Możesz użyć parówek lub ulubionej suchej kiełbasy. Do tego mozzarella w panierce, sos bbq i smacznego!
Szaszłyk z kiełbaską i mozzarellą. Składniki:
- mini parówki lub ulubiona kiełbasa
- ser mozzarella w bloku
- jajko
- bułka tarta
- sos bbq
- wykałaczki
- olej do smażenia
Szaszłyk z kiełbaską i mozzarellą. Wykonanie:
- Ser pokrój w prostokąty
- Obtocz mozzarellę w mące, następnie w jajku i bułce tartej
- Jeśli używasz większego pętka kiełbasy lub standardowych parówek pokrój je w takie same kształty jak ser
- Nabij na wykałaczkę kolejno kiełbaskę, ser w panierce, kiełbaskę i ser w panierce
- Na patelni rozgrzej olej, smaż szaszłyk z obu stron do momentu, aż panierka na serze nie nabierze złotego koloru
- Gotowe szaszłyki połóż na ręcznik papierowy by ociekł z nich tłuszcz
- Na patelnię dodaj sos bbq i odrobinę wody, podgrzej na małym ogniu i zamocz w nim szaszłyki
Szaszłyki z warzyw i pieczarek – smacznie i dietetycznie
Źródło artykułu: o2pl