Jak peklować mięso? Tak nadasz mu odpowiedni smak

Peklowanie mięsa to jedna z najstarszych metod konserwacji, która przetrwała do dzisiejszych czasów. Dzięki tej technice możemy cieszyć się wyjątkowo aromatycznymi i trwałymi produktami. Jakie mięso wybrać i jak przeprowadzić proces peklowania?

Jak peklować mięso?Jak peklować mięso?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Małgorzata Badur

Peklowanie mięsa od wieków stanowi jeden z najpopularniejszych sposobów konserwacji żywności. Wówczas, gdy nie istniały jeszcze lodówki, peklowanie było kluczowe do zachowania świeżości produktów. Obecnie, przynosi ono nie tylko trwałość, ale także unikalny smak i aromat, który podkreśla walory mięsa.

Na przestrzeni lat metoda ta przekształciła się w kulinarną ciekawostkę, zyskując uznanie nie tylko w tradycyjnych, ale i współczesnych kuchniach całego świata. Pozwala ona na kontrolę nad jakością i pochodzeniem mięsa, co jest nieocenione w czasach, gdy tak wiele zależy od źródła produktu.

Ziemniaczane łódeczki z farszem na bazie kurczaka i pieczarek

Jak peklować mięso?

Peklowanie na sucho jest jednym z prostszych sposobów przygotowania mięsa. Oto jak je przeprowadzić:

Składniki:

  • 1 kg mięsa (np. szynka lub boczek)
  • 3 łyżki soli peklującej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka gorczycy
  • Kilka liści laurowych
  • Kilka ząbków czosnku

Jak peklować na sucho?

  1. Mięso dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Wymieszaj przyprawy z cukrem i solą peklującą.
  3. Natrzyj dokładnie mięso otrzymaną mieszanką, upewniając się, że wszystkie jego powierzchnie są równomiernie pokryte.
  4. Mięso umieść w szklanym lub glinianym naczyniu, przykryj i przechowuj w chłodnym miejscu przez 4–5 dni. Codziennie obracaj mięso, aby smaki równo się rozprowadziły.
  5. Po zakończeniu procesu mięso będzie gotowe do dalszej obróbki, jak na przykład wędzenie.

Kolejnym sposobem jest peklowanie na mokro. Wymaga ono nieco więcej czasu, ale efekt jest rzeczywiście wyjątkowy.

Składniki:

  • 1 kg mięsa
  • 2 litry wody
  • 100 g soli peklującej
  • 50 g cukru
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • Kilka liści laurowych
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki

Jak peklować na mokro?

  1. Wodę wlej do dużego garnka i dodaj wszystkie przyprawy oraz sól i cukier. Całość gotuj przez 10 minut, a następnie odstaw do ostudzenia.
  2. Osuszone mięso umieść w naczyniu i zalej przygotowaną solanką.
  3. Mięso trzymaj w zalewie w chłodnym miejscu przez około 10 dni, obracając je codziennie.
  4. Po upływie tego czasu mięso wyjmij z solanki i dokładnie osusz.
  5. Peklowane mięso jest teraz gotowe do wędzenia lub gotowania.

Czego unikać podczas peklowania?

Podczas peklowania mięsa kluczowe jest dokładne rozprowadzenie przypraw i soli, co zapewnia jednolity smak i aromat. Należy unikać używania metalowych naczyń, które mogą reagować z solą i przyprawami, wpływając negatywnie na smak mięsa.

Ważna jest też kontrola temperatury – mięso powinno być przechowywane w nie wyższej niż 6 stopniach Celsjusza, aby uniknąć rozwoju bakterii, które mogą zagrozić zarówno smakom, jak i bezpieczeństwu spożywczemu.

Nieśpieszenie się z zakończeniem procesu peklowania jest równie ważne. Czas potrzebny na pełne przeniknięcie smaków musi być zachowany, zarówno w przypadku peklowania na sucho, jak i w solance.

Wybrane dla Ciebie
Zagrożenie w Tatrach. TPN ostrzega narciarzy
Zagrożenie w Tatrach. TPN ostrzega narciarzy
Niemieccy rolnicy mają dość. Protestują pod Lidlami
Niemieccy rolnicy mają dość. Protestują pod Lidlami
Atak terrorystyczny w Sydney. Są nowe informacje ws. zamachowca
Atak terrorystyczny w Sydney. Są nowe informacje ws. zamachowca
Tak Krystyna Pawłowicz potraktowała dziennikarkę TVP. "Chamstwo"
Tak Krystyna Pawłowicz potraktowała dziennikarkę TVP. "Chamstwo"
Berlin. Zełenski zakończył rozmowy z wysłannikami Trumpa
Berlin. Zełenski zakończył rozmowy z wysłannikami Trumpa
Nowe informacje ws. Polaka zaginionego we Włoszech. "Pirat" nie podjął tropu
Nowe informacje ws. Polaka zaginionego we Włoszech. "Pirat" nie podjął tropu
Zdradził Ukrainę. Teraz wzywa do "zemsty" na ludności cywilnej
Zdradził Ukrainę. Teraz wzywa do "zemsty" na ludności cywilnej
Jak zrobić makiełki? Prosty przepis na świąteczny deser
Jak zrobić makiełki? Prosty przepis na świąteczny deser
Zaatakował nożem nauczycielkę w Rosji. Wszystko przez... ocenę
Zaatakował nożem nauczycielkę w Rosji. Wszystko przez... ocenę
Ukraińcy zlikwidowali zdrajcę. Piszą, co robił z cywilami
Ukraińcy zlikwidowali zdrajcę. Piszą, co robił z cywilami
Tradycyjny pasztet drobiowy. Idealny do kanapek
Tradycyjny pasztet drobiowy. Idealny do kanapek
Zakaz sprzedaży alkoholu w Gdańsk. Oto efekt
Zakaz sprzedaży alkoholu w Gdańsk. Oto efekt