Umiesz szybko obrać dynię? Poznaj prosty i wygodny sposób

9

Często rezygnujemy z kupna dyni, tylko dlatego, że jest trudna do obrania. Poniżej podpowiadamy jak to zrobić prosto i szybko.

Umiesz szybko obrać dynię? Poznaj prosty i wygodny sposób
Jak szybko obrać dynię? Poznaj prosty i wygodny sposób. (Getty Images, MIKHAIL OLYKAYNEN)

Jesienią dynia jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Można z niej przyrządzić m.in zupę krem, gulasz, zrobić świetny sos do makaronu, a także placki, które lubią nawet dzieci. Dynia świetnie się sprawdza aby zrobić z niej chleb czy ciasto oraz ciasteczka dyniowe z cynamonem, które uwielbiają wszyscy wielbiciele słodkości.

Jak łatwo i szybko obrać dynię?

Aby cokolwiek z dyni przygotować, najpierw trzeba dostać się do jej miąższu, a z tym czasami bywa naprawdę trudno. Zazwyczaj dynia ma twardą i grubą skórę, a pod nią niewielką warstwę miąższu. Żeby wykorzystać miąższ jak najlepiej, trzeba jak najcieniej odkroić skórkę.

Prosty sposób na obranie dyni

Należy rozgrzać piekarnik od temperatury 180 st., blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie trzeba pokroić dynię na pół plastry o grubości 4-5 cm. Należy pamiętać o usunięciu pestek. Pokrojone kawałki dyni trzeba ułożyć na blasze skórką do dołu i piec przez ok. 30 minut. Następnie gdy tak przygotowana dynia lekko ostygnie można ją bez trudu obrać, odkrawając cienką warstwę skóry od miąższu.

Podpieczoną i obraną dynię można wykorzystać do pokrojenia na kawałki i przygotowania z niej gulaszu. Jeśli natomiast będzie z niej przyrządzana zupa krem albo puree, można zostawić ją w piecu nawet do 60 minut, wtedy łatwiej będzie zmiksować ją w blenderze.

Dynia - co to za warzywo?

Dynia kojarzy się głównie z jesienią i świętem Halloween, ale może być wykorzystywana nie tylko jako ozdoba. Warto jeść to warzywo w każdej formie, ponieważ korzystnie wpływa na nasz organizm.

Dynia była jednym z najpopularniejszych warzyw uprawianych w Ameryce przed przybyciem Kolumba. Jej nasiona znajdowano w meksykańskich grobach datowanych na 10 tys. lat i prawdopodobnie uprawiano je w celach tak spożywczych jak i leczniczych.

Co można zrobić z dyni?

Głównym daniem, które można z niej przyrządzić jest zupa dyniowa. Przygotowując ją należy pamiętać, że miąższ oraz nasiona nie będą wykorzystywane. Do zupy potrzebny jest miąższ który można pokroić na drobne kawałki albo zblendować, aby uzyskać konsystencję kremu.

Miąższ dyni może być dodatkiem do surówek lub do mięs, a także może być przerobiony na dżem. Kwiaty dyni także można wykorzystać, robiąc z nich niezwykłe sałatki.

Nie należy też zapominać o pestkach, gdyż zawierają one pełnowartościowe tłuszcze roślinne. Okazuje się, że świeże pestki potrafią oczyścić organizm z pasożytów, takich jak tasiemiec czy owsiki, a ponadto mogą pomóc w walce z chorobą lokomocyjną.

Istnieją również inne pozytywy spożywania dyni. Zawarty w niej beta-karoten obniża poziom "złego" cholesterolu, co zapobiega miażdżycy i chorobom serca. Poza tym reguluje poziom ciśnienia tętniczego.

Dodatkowo substancja ta dobrze wpływa na wzrok. Beta-karoten w organizmie człowieka przekształcany jest w witaminę A, która odpowiada za dobre widzenie, zwłaszcza w nocy. Ponadto dynia może zahamować rozwój tzw. zespołu suchego oka, zapobiegać uszkodzeniu soczewki, czy powstaniu zaćmy. Oprócz tego spożywanie dyni może zniwelować ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która u starszych osób jest częstą przyczyną utraty wzroku.

Źródło: mamadu.pl, poradnikzdrowie.pl, kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Zobacz także: Kto będzie uczył etyki w polskich szkołach? Jest komentarz księdza
Autor: AML
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić