Jak ugotować jajko poche? Jeden składnik i zawsze się udaje
Jajko poche (inaczej jajko w koszulkach), które choć smaczne i efektowne, do najłatwiejszych nie należy. Znamy jednak niezawodny sposób, by jajko zawsze wyszło jak trzeba. Ścięte białko i lejące się żółtko. Brzmi, jak śniadanie idealne.
Jajko ugotować umie każdy, jednak jajko w koszulkach to wyższa szkoła jazdy. Wystarczy do gotującej się wody dodać łyżkę octu. Zrób w wodzie wir, a po wlaniu jajka mieszaj łyżką w jedną stronę wokół jajka tak, by białko ścięło naokoło zółtka. 3 minuty takiego mieszania i gotowe! Jajko poche najlepiej smakuje z chrupiącą grzanką i masłem czosnkowym albo z awokado i szczyptą soli. Jak widzisz, to nic trudnego. Smacznego!
Czytaj także: Przepis na najlepsze rydze. Sekret tkwi w...
Przepis na jajko poche. Składniki:
- 2 jajka
- łyżka octu
- szczypta soli
Czytaj także: Sposób Magdy Gessler na idealne ciasto na pierogi
Przepis na jajko poche. Wykonanie:
- Zagotuj wodę z łyżką octu
- Po zagotowaniu zmniejsz ogień
- Łyżką zrób w wodzie wir, w które wlej szybko jajko
- Gotuj ok. 2-3 minuty, podczas gotowania delikatnie mieszaj wodę wokół jajka
Czytaj także: Smak dzieciństwa. Najprostszy przepis na kluski leniwe