Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Jak ugotować jajko poche? Jeden składnik i zawsze się udaje

51

Jajko poche (inaczej jajko w koszulkach), które choć smaczne i efektowne, do najłatwiejszych nie należy. Znamy jednak niezawodny sposób, by jajko zawsze wyszło jak trzeba. Ścięte białko i lejące się żółtko. Brzmi, jak śniadanie idealne.

Jak ugotować jajko poche? Jeden składnik i zawsze się udaje
Jajko poche. (YouTube)

Jajko ugotować umie każdy, jednak jajko w koszulkach to wyższa szkoła jazdy. Wystarczy do gotującej się wody dodać łyżkę octu. Zrób w wodzie wir, a po wlaniu jajka mieszaj łyżką w jedną stronę wokół jajka tak, by białko ścięło naokoło zółtka. 3 minuty takiego mieszania i gotowe! Jajko poche najlepiej smakuje z chrupiącą grzanką i masłem czosnkowym albo z awokado i szczyptą soli. Jak widzisz, to nic trudnego. Smacznego!

Przepis na jajko poche. Składniki:

  • 2 jajka
  • łyżka octu
  • szczypta soli

Przepis na jajko poche. Wykonanie:

  • Zagotuj wodę z łyżką octu
  • Po zagotowaniu zmniejsz ogień
  • Łyżką zrób w wodzie wir, w które wlej szybko jajko
  • Gotuj ok. 2-3 minuty, podczas gotowania delikatnie mieszaj wodę wokół jajka
Zobacz także: Idealne jajko. Najlepszy sposób na gotowanie na twardo
Autor: MMC
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić