Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
MMC
|

Jak ugotować jajko poche? Jeden składnik i zawsze się udaje

24
Podziel się:

Jajko poche (inaczej jajko w koszulkach), które choć smaczne i efektowne, do najłatwiejszych nie należy. Znamy jednak niezawodny sposób, by jajko zawsze wyszło jak trzeba. Ścięte białko i lejące się żółtko. Brzmi, jak śniadanie idealne.

Jak ugotować jajko poche? Jeden składnik i zawsze się udaje
Jajko poche. (YouTube)

Jajko ugotować umie każdy, jednak jajko w koszulkach to wyższa szkoła jazdy. Wystarczy do gotującej się wody dodać łyżkę octu. Zrób w wodzie wir, a po wlaniu jajka mieszaj łyżką w jedną stronę wokół jajka tak, by białko ścięło naokoło zółtka. 3 minuty takiego mieszania i gotowe! Jajko poche najlepiej smakuje z chrupiącą grzanką i masłem czosnkowym albo z awokado i szczyptą soli. Jak widzisz, to nic trudnego. Smacznego!

Przepis na jajko poche. Składniki:

  • 2 jajka
  • łyżka octu
  • szczypta soli

Przepis na jajko poche. Wykonanie:

  • Zagotuj wodę z łyżką octu
  • Po zagotowaniu zmniejsz ogień
  • Łyżką zrób w wodzie wir, w które wlej szybko jajko
  • Gotuj ok. 2-3 minuty, podczas gotowania delikatnie mieszaj wodę wokół jajka
Zobacz także: Idealne jajko. Najlepszy sposób na gotowanie na twardo
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(24)
Ttt
9 miesięcy temu
3 minuty mieszania? A chce ugotowac tak kilka jajek czyli kilkanascie minut machania... To po takim gotowaniu - do ortopedy!
Tak
9 miesięcy temu
Poche hahahah
Brus
9 miesięcy temu
Kurcze czytam wasze komentyi mi nie wyszło. nie było lejącego sie bialka ani nie było za wysokiej temperatury ale po prostu jak wkładem jajka to popatrzyłem cewkę.... Jutro do urologa
Sratata
9 miesięcy temu
Ja zawsze dodaje szczyptę soli i pół łyżeczki oleju. Gotuję wodę na prawie najwyższej temperaturze i jak już się zagotuje woda dodaje jajko i pochwili wyłączam palnik. Zawsze wychodzi
Zorro...
9 miesięcy temu
Poach 😀😀😀
Zorro..
9 miesięcy temu
Soli nie dodajemy, ponieważ oddzieli się białko i zabrudzi wodę, a warstwa zewnętrzna nie będzie gładka i lśniąca. Z tym wirem też bym nie przesadzał. W jaki sposób go wzbudzimy, jeżeli będziemy chcieli ugotować jednocześnie, np. 15 albo 20, a czasem i więcej jajek, robiąc w międzyczasie coś innego? Każdy musi opracować własną technikę wrzenia. To właśnie ten proces porusza naszym daniem. Pozdrawiam
ada
9 miesięcy temu
Przed wrzuceniem jajka do wrzątku, najpierw należy je przecedzić przez sitko. Jajko składa się z 2 rodzajów białek luźnego bardzo wodnego, które spłynie przez sitko i gęstego które zostanie.I dopiero żółtko z gęstym białkiem wrzucamy do wrzątku. Wyjdzie zawsze.
swój chłop
9 miesięcy temu
Żaden ocet i wirek nie pomogą, gdy jajko nie jest bardzo świeże. Białko z czasem zaczyna się robić coraz bardziej "lejące się" i po wlaniu do wrzątku jest postrzępione, trudniej z niego uformować koszulkę.
Hwdp
9 miesięcy temu
Jajko poche - wynalazki. W jedną łapę jajo na twardo w drugą pajda chleba ,seta w musztardowce i wystarczy.
SRGSGH
9 miesięcy temu
To jak idziesz po lesie i widzisz/mówisz co za obrzydliwy porost na drzewie, jakby coś gniło... a w restauracji w karcie czytasz o grzyby mun pewnie to dobre, a to jedno i to samo, nazywają uchem judasza (pośród innych nazw). Ja bym się jednak trzymał nazw zwyczajowych/ znanych niż silił się na takie bzdurne zapożyczenia, chyba w celu klikbajtowym.
Irish
9 miesięcy temu
Ale brednie gdzieś dzwonią ale niewie w którym kościele ocet tak ale tylko winny a ocet jest transporterem białka a nie żeby wyszło dobrze ugotowane jajko .
xyz
9 miesięcy temu
Zadnego octu, zadnego wirku, jajko musi byc idealnie SWIEZE, zeby bialko nie bylo rozlane. Delikatnie upuszczamy z lyzki czy filizanki na wrzatek i wychodzi piekne jajko, nie smierdzace octem.
Kamlot
9 miesięcy temu
Pisze się poché czyli gotowane a nie poche bo to znaczy kieszeń
Lila
9 miesięcy temu
to jajca mozna gotowac , i to na mientko?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić