Sposób na grzyby. Zrób to od razu po powrocie do domu

Trwa sezon na grzyby. Wiele osób rusza do lasów, by zebrać jak najlepsze okazy. A co zrobić z grzybami po powrocie do domu? Prezentujemy najlepsze sposoby.

Co zrobić ze świeżych grzybów?Co zrobić ze świeżych grzybów?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Mateusz Domański

Grzyby po przyniesieniu do domu trzeba oczywiście oczyścić i umyć. Należy zadbać o to, by oczyścić je w dokładny sposób. Najlepiej tego samego dnia, kiedy przynieśliśmy je z lasu. Zwłaszcza wtedy, gdy mamy maślaki.

Z grzybami można robić mnóstwo rzeczy. Śmiało możemy je mrozić, suszyć, marynować, smażyć, ale i gotować. Perfekcyjnie pasują do sosów, zup, jako dodatek do makaronów, kasz, ryżu, dań mięsnych, rybnych i zapiekanek - wylicza kuchnia.wp.pl.

Atrakcja w małej wsi przyciągnęła tłumy. Na miejscu kolejki i pełne parkingi

Dobrym pomysłem jest przygotowanie duszonych grzybów z patelni. Wystarczy tylko kilka przypraw, takich jak liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn i tymianek. Te specyfiki pozwolą wydobyć głębię smaku i aromatu grzybów.

Ciekawa propozycja to także sos ze świeżych grzybów do makaronu. W tym przypadku potrzebujemy niewiele składników. Najważniejsze, by mieć podgrzybki. Ponadto przydadzą się cebule, masło, czosnek, mąka, śmietana, a także sól, pieprz mielony i tymianek.

Zupa grzybowa. Mamy przepis

Składniki:

  • duża garść suszonych grzybów,
  • 2 l bulionu warzywnego,
  • sól morska, pieprz czarny,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • płaska łyżka mąki,
  • ulubiony makaron lub groszek ptysiowy do podania.

Czytaj także: 3-latek przez trzy dni jadł tylko cukier. Matka w tym czasie była na wakacjach

Przygotowanie:

1. Suszone grzyby namocz na kilka godzin. Odsącz grzyby na sitku, zostaw wodę w której się moczyły.

2. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj grzyby i chwilę smaż razem. Następnie całość zblenduj.

3. Do gorącego bulionu dodaj masę grzybową, wlej pozostawioną wcześniej wodę i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.

4. Mąkę wymieszaj w odrobinie lekko osolonej wody, a następnie wlej do zupy cały czas mieszając.

5. Gdy zupa ponownie się zagotuje, zabiel śmietaną i dokładnie wymieszaj. Podawaj z makaronem lub groszkiem ptysiowym.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Igrzyska 2026. Polski minister ostro o występie Rosjan
Igrzyska 2026. Polski minister ostro o występie Rosjan
Zdemaskowali Putina. Zdradziła go choinka i długopisy
Zdemaskowali Putina. Zdradziła go choinka i długopisy
Lekarze w Anglii chcą podwyżek. Rozpoczęli strajk. "Nieodpowiedzialne"
Lekarze w Anglii chcą podwyżek. Rozpoczęli strajk. "Nieodpowiedzialne"
60-lecie Bunkra Sztuki w Krakowie. Na kamienicy pojawił się niezwykły mural
60-lecie Bunkra Sztuki w Krakowie. Na kamienicy pojawił się niezwykły mural
Było o włos od tragedii. Kierowca zrobił to tuż przed tunelem
Było o włos od tragedii. Kierowca zrobił to tuż przed tunelem
Poszła po ryby na święta. Zapłaciła ogromne pieniądze
Poszła po ryby na święta. Zapłaciła ogromne pieniądze
Jak zrobić zupę grzybową? Z tego przepisu smakuje obłędnie
Jak zrobić zupę grzybową? Z tego przepisu smakuje obłędnie
"Żelazna Kopuła" w nowej wersji? Brytyjczycy mają plan
"Żelazna Kopuła" w nowej wersji? Brytyjczycy mają plan
Kenijczycy walczyli dla Rosji w Ukrainie. Jest decyzja
Kenijczycy walczyli dla Rosji w Ukrainie. Jest decyzja
Pszczoły sprzed tysięcy lat. Zaskakujące badania
Pszczoły sprzed tysięcy lat. Zaskakujące badania
Zgubiony senior w mroźną noc. Prawda wyszła na jaw
Zgubiony senior w mroźną noc. Prawda wyszła na jaw
Krzyżówka o pojazdach. Sprawdź, ile haseł odkryjesz
Krzyżówka o pojazdach. Sprawdź, ile haseł odkryjesz