Mateusz Domański
Mateusz Domański| 

Sposób na grzyby. Zrób to od razu po powrocie do domu

4

Trwa sezon na grzyby. Wiele osób rusza do lasów, by zebrać jak najlepsze okazy. A co zrobić z grzybami po powrocie do domu? Prezentujemy najlepsze sposoby.

Sposób na grzyby. Zrób to od razu po powrocie do domu
Co zrobić ze świeżych grzybów? (Getty Images)

Grzyby po przyniesieniu do domu trzeba oczywiście oczyścić i umyć. Należy zadbać o to, by oczyścić je w dokładny sposób. Najlepiej tego samego dnia, kiedy przynieśliśmy je z lasu. Zwłaszcza wtedy, gdy mamy maślaki.

Z grzybami można robić mnóstwo rzeczy. Śmiało możemy je mrozić, suszyć, marynować, smażyć, ale i gotować. Perfekcyjnie pasują do sosów, zup, jako dodatek do makaronów, kasz, ryżu, dań mięsnych, rybnych i zapiekanek - wylicza kuchnia.wp.pl.

Dobrym pomysłem jest przygotowanie duszonych grzybów z patelni. Wystarczy tylko kilka przypraw, takich jak liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn i tymianek. Te specyfiki pozwolą wydobyć głębię smaku i aromatu grzybów.

Ciekawa propozycja to także sos ze świeżych grzybów do makaronu. W tym przypadku potrzebujemy niewiele składników. Najważniejsze, by mieć podgrzybki. Ponadto przydadzą się cebule, masło, czosnek, mąka, śmietana, a także sól, pieprz mielony i tymianek.

Zupa grzybowa. Mamy przepis

Składniki:

  • duża garść suszonych grzybów,
  • 2 l bulionu warzywnego,
  • sól morska, pieprz czarny,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • płaska łyżka mąki,
  • ulubiony makaron lub groszek ptysiowy do podania.

Czytaj także: 3-latek przez trzy dni jadł tylko cukier. Matka w tym czasie była na wakacjach

Przygotowanie:

1. Suszone grzyby namocz na kilka godzin. Odsącz grzyby na sitku, zostaw wodę w której się moczyły.

2. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj grzyby i chwilę smaż razem. Następnie całość zblenduj.

3. Do gorącego bulionu dodaj masę grzybową, wlej pozostawioną wcześniej wodę i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.

4. Mąkę wymieszaj w odrobinie lekko osolonej wody, a następnie wlej do zupy cały czas mieszając.

5. Gdy zupa ponownie się zagotuje, zabiel śmietaną i dokładnie wymieszaj. Podawaj z makaronem lub groszkiem ptysiowym.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić