Sposób na grzyby. Zrób to od razu po powrocie do domu

Trwa sezon na grzyby. Wiele osób rusza do lasów, by zebrać jak najlepsze okazy. A co zrobić z grzybami po powrocie do domu? Prezentujemy najlepsze sposoby.

Co zrobić ze świeżych grzybów?Co zrobić ze świeżych grzybów?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Mateusz Domański

Grzyby po przyniesieniu do domu trzeba oczywiście oczyścić i umyć. Należy zadbać o to, by oczyścić je w dokładny sposób. Najlepiej tego samego dnia, kiedy przynieśliśmy je z lasu. Zwłaszcza wtedy, gdy mamy maślaki.

Z grzybami można robić mnóstwo rzeczy. Śmiało możemy je mrozić, suszyć, marynować, smażyć, ale i gotować. Perfekcyjnie pasują do sosów, zup, jako dodatek do makaronów, kasz, ryżu, dań mięsnych, rybnych i zapiekanek - wylicza kuchnia.wp.pl.

"Trzy światy Johna Scherera". Ekspertka zachęca, by wypróbować

Dobrym pomysłem jest przygotowanie duszonych grzybów z patelni. Wystarczy tylko kilka przypraw, takich jak liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn i tymianek. Te specyfiki pozwolą wydobyć głębię smaku i aromatu grzybów.

Ciekawa propozycja to także sos ze świeżych grzybów do makaronu. W tym przypadku potrzebujemy niewiele składników. Najważniejsze, by mieć podgrzybki. Ponadto przydadzą się cebule, masło, czosnek, mąka, śmietana, a także sól, pieprz mielony i tymianek.

Zupa grzybowa. Mamy przepis

Składniki:

  • duża garść suszonych grzybów,
  • 2 l bulionu warzywnego,
  • sól morska, pieprz czarny,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • płaska łyżka mąki,
  • ulubiony makaron lub groszek ptysiowy do podania.

Czytaj także: 3-latek przez trzy dni jadł tylko cukier. Matka w tym czasie była na wakacjach

Przygotowanie:

1. Suszone grzyby namocz na kilka godzin. Odsącz grzyby na sitku, zostaw wodę w której się moczyły.

2. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj grzyby i chwilę smaż razem. Następnie całość zblenduj.

3. Do gorącego bulionu dodaj masę grzybową, wlej pozostawioną wcześniej wodę i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.

4. Mąkę wymieszaj w odrobinie lekko osolonej wody, a następnie wlej do zupy cały czas mieszając.

5. Gdy zupa ponownie się zagotuje, zabiel śmietaną i dokładnie wymieszaj. Podawaj z makaronem lub groszkiem ptysiowym.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Zagrożenie w Tatrach. TPN ostrzega narciarzy
Zagrożenie w Tatrach. TPN ostrzega narciarzy
Niemieccy rolnicy mają dość. Protestują pod Lidlami
Niemieccy rolnicy mają dość. Protestują pod Lidlami
Atak terrorystyczny w Sydney. Są nowe informacje ws. zamachowca
Atak terrorystyczny w Sydney. Są nowe informacje ws. zamachowca
Tak Krystyna Pawłowicz potraktowała dziennikarkę TVP. "Chamstwo"
Tak Krystyna Pawłowicz potraktowała dziennikarkę TVP. "Chamstwo"
Berlin. Zełenski zakończył rozmowy z wysłannikami Trumpa
Berlin. Zełenski zakończył rozmowy z wysłannikami Trumpa
Nowe informacje ws. Polaka zaginionego we Włoszech. "Pirat" nie podjął tropu
Nowe informacje ws. Polaka zaginionego we Włoszech. "Pirat" nie podjął tropu
Zdradził Ukrainę. Teraz wzywa do "zemsty" na ludności cywilnej
Zdradził Ukrainę. Teraz wzywa do "zemsty" na ludności cywilnej
Jak zrobić makiełki? Prosty przepis na świąteczny deser
Jak zrobić makiełki? Prosty przepis na świąteczny deser
Zaatakował nożem nauczycielkę w Rosji. Wszystko przez... ocenę
Zaatakował nożem nauczycielkę w Rosji. Wszystko przez... ocenę
Ukraińcy zlikwidowali zdrajcę. Piszą, co robił z cywilami
Ukraińcy zlikwidowali zdrajcę. Piszą, co robił z cywilami
Tradycyjny pasztet drobiowy. Idealny do kanapek
Tradycyjny pasztet drobiowy. Idealny do kanapek
Zakaz sprzedaży alkoholu w Gdańsk. Oto efekt
Zakaz sprzedaży alkoholu w Gdańsk. Oto efekt