Jak zrobić śliwki w occie? Ten przepis to hit

Śliwki w occie to wyjątkowy przetwór, który zaskakuje smakiem i aromatem. Choć przygotowanie wymaga cierpliwości, efekt końcowy jest tego wart. Sprawdź, jak krok po kroku stworzyć ten tradycyjny dodatek do potraw.

x
Źródło zdjęć: © Getty Images | Miriam Doerr & Martin Frommherz
Małgorzata Badur

Śliwki w occie to jeden z przetworów na zimę, który od lat cieszy się popularnością w polskich domach. Tak przygotowane śliwki są doskonałym dodatkiem do deski serów czy wędlin, a także do jedzenia na bieżąco. Poznaj sprawdzony przepis na aromatyczne śliwki marynowane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kebab, jakiego nie zamówisz sobie z budki. 100 procent smaku i pewnej jakości

Śliwki w occie. Przepis

Aby przygotować śliwki w occie, potrzebujesz:

  • 1 kg dojrzałych, ale twardych śliwek węgierek
  • 0,5 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 10 goździków
  • Kilka ziaren kardamonu

Śliwki węgierki można zastąpić innymi śliwkami, ważne jednak by były one twarde.

Jak zrobić śliwki w occie? Przygotowanie śliwek w occie zaczynamy od dokładnego umycia owoców. Następnie nacinamy śliwki i wyciągamy pestki. Wydrylowane owoce umieszczamy w słoiku.

W garnku łączymy ocet, wodę, cukier oraz przyprawy, gotując mieszankę do momentu rozpuszczenia cukru. Gorącą zalewą napełniamy słoik ze śliwkami, które pozostawiamy na całą dobę. Po tym czasie zlewamy zalewę, ponownie podgrzewamy (ale nie gotujemy) i znów zalewamy śliwki. Proces ten powtarzamy trzykrotnie. Za trzecim razem przekładamy śliwki do mniejszych słoików, zalewamy ciepłą zalewą i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Słoiki ze śliwkami najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, dzięki czemu na długo zachowają swój smak i aromat.

Do czego podawać śliwki w occie?

Śliwki w occie to doskonały dodatek do wielu potraw. Świetnie komponują się z pieczonymi mięsami, pasztetami czy deską serów, dodając im wyrazistości. Można je również wykorzystać jako składnik sałatek, gdzie przełamują smak innych składników.

Oprócz śliwek można także wykorzystać zalewę. Jej unikalny smak i aromat mogą dodać wyrazistości potrawom, szczególnie tym mięsnym. Można ją również użyć jako bazę do marynat lub dressingów do sałatek, co wzbogaci ich smak o korzenny aromat.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus
Gościli Kim Dzong Una. Podali mu pastę pszenną i sos sojowy
Gościli Kim Dzong Una. Podali mu pastę pszenną i sos sojowy
Fałszywy lekarz oszukał seniorkę. Straciła 20 tys. złotych
Fałszywy lekarz oszukał seniorkę. Straciła 20 tys. złotych