Jak zrobić śliwki w occie? Ten przepis to hit

Śliwki w occie to wyjątkowy przetwór, który zaskakuje smakiem i aromatem. Choć przygotowanie wymaga cierpliwości, efekt końcowy jest tego wart. Sprawdź, jak krok po kroku stworzyć ten tradycyjny dodatek do potraw.

x
Źródło zdjęć: © Getty Images | Miriam Doerr & Martin Frommherz
Małgorzata Badur

Śliwki w occie to jeden z przetworów na zimę, który od lat cieszy się popularnością w polskich domach. Tak przygotowane śliwki są doskonałym dodatkiem do deski serów czy wędlin, a także do jedzenia na bieżąco. Poznaj sprawdzony przepis na aromatyczne śliwki marynowane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kebab, jakiego nie zamówisz sobie z budki. 100 procent smaku i pewnej jakości

Śliwki w occie. Przepis

Aby przygotować śliwki w occie, potrzebujesz:

  • 1 kg dojrzałych, ale twardych śliwek węgierek
  • 0,5 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 10 goździków
  • Kilka ziaren kardamonu

Śliwki węgierki można zastąpić innymi śliwkami, ważne jednak by były one twarde.

Jak zrobić śliwki w occie? Przygotowanie śliwek w occie zaczynamy od dokładnego umycia owoców. Następnie nacinamy śliwki i wyciągamy pestki. Wydrylowane owoce umieszczamy w słoiku.

W garnku łączymy ocet, wodę, cukier oraz przyprawy, gotując mieszankę do momentu rozpuszczenia cukru. Gorącą zalewą napełniamy słoik ze śliwkami, które pozostawiamy na całą dobę. Po tym czasie zlewamy zalewę, ponownie podgrzewamy (ale nie gotujemy) i znów zalewamy śliwki. Proces ten powtarzamy trzykrotnie. Za trzecim razem przekładamy śliwki do mniejszych słoików, zalewamy ciepłą zalewą i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Słoiki ze śliwkami najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, dzięki czemu na długo zachowają swój smak i aromat.

Do czego podawać śliwki w occie?

Śliwki w occie to doskonały dodatek do wielu potraw. Świetnie komponują się z pieczonymi mięsami, pasztetami czy deską serów, dodając im wyrazistości. Można je również wykorzystać jako składnik sałatek, gdzie przełamują smak innych składników.

Oprócz śliwek można także wykorzystać zalewę. Jej unikalny smak i aromat mogą dodać wyrazistości potrawom, szczególnie tym mięsnym. Można ją również użyć jako bazę do marynat lub dressingów do sałatek, co wzbogaci ich smak o korzenny aromat.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Zgubiony senior w mroźną noc. Prawda wyszła na jaw
Zgubiony senior w mroźną noc. Prawda wyszła na jaw
Krzyżówka o pojazdach. Sprawdź, ile haseł odkryjesz
Krzyżówka o pojazdach. Sprawdź, ile haseł odkryjesz
Wielki finał NBA Cup. Złe informacje ws. Polaka
Wielki finał NBA Cup. Złe informacje ws. Polaka
Zaginął Aleksander Olesiński. Policja z Będzina prosi o pomoc
Zaginął Aleksander Olesiński. Policja z Będzina prosi o pomoc
46 haseł z różnych dziedzin. Poradzisz sobie z trudną krzyżówką?
46 haseł z różnych dziedzin. Poradzisz sobie z trudną krzyżówką?
KAS rozbiła grupę od fikcyjnego handlu paliwem. 11 mln zł strat
KAS rozbiła grupę od fikcyjnego handlu paliwem. 11 mln zł strat
UOKiK nakłada kary na Pekao. Prawie 119 mln zł
UOKiK nakłada kary na Pekao. Prawie 119 mln zł
Ocenił, jak długo Putin może prowadzić wojnę. "Trzy do pięciu lat"
Ocenił, jak długo Putin może prowadzić wojnę. "Trzy do pięciu lat"
Tak Rosja rekrutuje w Afryce. Od obietnicy etatu do pola bitwy
Tak Rosja rekrutuje w Afryce. Od obietnicy etatu do pola bitwy
"Biedronkowy koszmar". Mieszkańcy rozkładają ręce. "Syf i smród"
"Biedronkowy koszmar". Mieszkańcy rozkładają ręce. "Syf i smród"
"Choinka dla życia". Lasy Państwowe rozdają drzewka w całej Polsce
"Choinka dla życia". Lasy Państwowe rozdają drzewka w całej Polsce
Atak na Bodni Beach. Jest decyzja w sprawie zamachowca
Atak na Bodni Beach. Jest decyzja w sprawie zamachowca