Jednogarnkowy obiad? Przepis na pyszne flaczki z boczniaków

Nie masz czasu na siedzenie w kuchni cały dzień? Przepis na flaczki z boczniaków jest właśnie dla Ciebie. Bez bulionu, bez mięsa, przygotowany w jednym garnku. Nie dziękuj.

Zdjęcie ilustracyjneZdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © YouTube

Uwielbiasz flaki wołowe? Teraz możesz je mieć w zupełnie innej, ale równie pysznej wersji. Wystarczy, że mięso zastąpisz grzybami. Oto przepis na flaczki z boczniaków. Palce lizać!

Flaczki z boczniaków. Składniki:

  • 400 g boczniaków
  • 1 mała lub średnia marchew - do 200 g
  • 1 mały korzeń pietruszki - do 120 g
  • 1 średnia cebula - około 150 g
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku - 15 g
  • kawałek korzenia imbiru - 20 g
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 600 ml wody
  • przyprawy: 2 listki laurowe; czubata łyżka majeranku; 1 łyżeczka soli; 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki; pół łyżeczki pieprzu; po sporej szczypcie ostrej papryki i gałki muszkatołowej
  • do podania: natka pietruszki i pieczywo

Flaczki z boczniaków. Wykonanie:

  • Boczniaki przepłucz delikatnie zimną wodą, a następnie osusz je najpierw na sitku, a potem dokładniej na ręczniku papierowym.
  • Grzyby pokrój dowolnie w paski.
  • Twardsze ogonki również kroimy.
  • Cebulę obierz i posiekaj w dużą kostkę.
  • Marchew i korzeń pietruszki obierz cienko i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach.
  • Do garnka wlej trzy łyżki oleju do smażenia.
  • Dodaj przygotowane warzywa oraz dwa listki laurowe.
  • Od razu wsyp też łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu.
  • Garnek umieść na płycie.
  • Ustaw średnią moc palnika i zacznij podsmażać warzywa z przyprawami.
  • Mieszaj całość przy pomocy drewnianej łyżki.
  • Warzywa smaż 10 minut (bez przykrywki). 
  • Po tym czasie do garnka dodaj też pokrojone w paski boczniaki.
  • Trzy ząbki czosnku oraz kawałek świeżego imbiru o wadze około 20 gramów obierz i pokrój w plasterki lub przepuść przez praskę, czy też zetrzyj na tarce.
  • Całość wymieszaj i podsmażaj przez kolejne 5 minut.
  • Kolejno do garnka wlej 600 ml wody.
  • Dodaj: łyżkę koncentratu pomidorowego, czubatą łyżkę suszonego majeranku, płaską łyżeczkę słodkiej papryki, po sporej szczypcie ostrej papryki i gałki muszkatołowej.
  • Wymieszaj zupę.
  • Garnek przykryj przykrywką i gotuj całość przez 20 minut na małej lub trochę wyższej mocy palnika (zupa ma się gotować, ale nie za mocno). 
  • Pod koniec gotowania sprawdź smak zupy i zdecyduj, czy chcesz ją jeszcze doprawić.
Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop