Jednogarnkowy obiad? Przepis na pyszne flaczki z boczniaków

3

Nie masz czasu na siedzenie w kuchni cały dzień? Przepis na flaczki z boczniaków jest właśnie dla Ciebie. Bez bulionu, bez mięsa, przygotowany w jednym garnku. Nie dziękuj.

Jednogarnkowy obiad? Przepis na pyszne flaczki z boczniaków
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Uwielbiasz flaki wołowe? Teraz możesz je mieć w zupełnie innej, ale równie pysznej wersji. Wystarczy, że mięso zastąpisz grzybami. Oto przepis na flaczki z boczniaków. Palce lizać!

Flaczki z boczniaków. Składniki:

  • 400 g boczniaków
  • 1 mała lub średnia marchew - do 200 g
  • 1 mały korzeń pietruszki - do 120 g
  • 1 średnia cebula - około 150 g
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku - 15 g
  • kawałek korzenia imbiru - 20 g
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 600 ml wody
  • przyprawy: 2 listki laurowe; czubata łyżka majeranku; 1 łyżeczka soli; 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki; pół łyżeczki pieprzu; po sporej szczypcie ostrej papryki i gałki muszkatołowej
  • do podania: natka pietruszki i pieczywo

Flaczki z boczniaków. Wykonanie:

  • Boczniaki przepłucz delikatnie zimną wodą, a następnie osusz je najpierw na sitku, a potem dokładniej na ręczniku papierowym.
  • Grzyby pokrój dowolnie w paski.
  • Twardsze ogonki również kroimy.
  • Cebulę obierz i posiekaj w dużą kostkę.
  • Marchew i korzeń pietruszki obierz cienko i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach.
  • Do garnka wlej trzy łyżki oleju do smażenia.
  • Dodaj przygotowane warzywa oraz dwa listki laurowe.
  • Od razu wsyp też łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu.
  • Garnek umieść na płycie.
  • Ustaw średnią moc palnika i zacznij podsmażać warzywa z przyprawami.
  • Mieszaj całość przy pomocy drewnianej łyżki.
  • Warzywa smaż 10 minut (bez przykrywki). 
  • Po tym czasie do garnka dodaj też pokrojone w paski boczniaki.
  • Trzy ząbki czosnku oraz kawałek świeżego imbiru o wadze około 20 gramów obierz i pokrój w plasterki lub przepuść przez praskę, czy też zetrzyj na tarce.
  • Całość wymieszaj i podsmażaj przez kolejne 5 minut.
  • Kolejno do garnka wlej 600 ml wody.
  • Dodaj: łyżkę koncentratu pomidorowego, czubatą łyżkę suszonego majeranku, płaską łyżeczkę słodkiej papryki, po sporej szczypcie ostrej papryki i gałki muszkatołowej.
  • Wymieszaj zupę.
  • Garnek przykryj przykrywką i gotuj całość przez 20 minut na małej lub trochę wyższej mocy palnika (zupa ma się gotować, ale nie za mocno). 
  • Pod koniec gotowania sprawdź smak zupy i zdecyduj, czy chcesz ją jeszcze doprawić.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić