Jesienny przepis na kopytka dyniowe. To tradycja wzbogacona nowoczesnością

5

Kopytka to przecież nie tylko ziemniaki. I chociaż w wersji klasycznej są przepyszne, to można je wzbogacić ulubionymi dodatkami. A jesień sprzyja temu, by dodać dynię. Kopytka dyniowe posmakują nawet najmłodszym!

Jesienny przepis na kopytka dyniowe. To tradycja wzbogacona nowoczesnością
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Kopytka dyniowe? Mogłyby wyjść trochę mdło, ale jeśli wzbogacisz je o przyprawy korzenne, może wyjść naprawdę smakowite! A jeśli dodasz świeże zioła i aromatyczne masło szałwiowe... Niebo w gębie!

Kopytka dyniowe. Składniki:

  • 400 g puree z dyni
  • 500 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
  • 200 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • po 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, imbiru i kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 50 g masła
  • kilka gałązek świeżej szałwii

Kopytka dyniowe. Wykonanie:

  • W misce umieść puree z dyni i ziemniaków oraz mąkę.
  • Wbij jajko i dodaj przyprawy – sól i zmieloną gałkę muszkatołową.
  • Następnie zagnieć jednolite ciasto.
  • Ciasto wyłóż na stolnicę lub deskę oprószoną mąką.
  • Uformuj z niego wałek i wykrawaj z niego ukośne kawałki – kopytka (ok. 3 cm szerokości).
  • Zagotuj posoloną wodę i wrzucaj kluski partiami na wrzątek.
  • Gotuj ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  • Kopytka wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej.
  • Przygotuj masło szałwiowe – do rondelka lub na patelnię wrzuć masło, podgrzewaj je, aż się roztopi, następnie dodaj listki szałwii.
  • Chwilę podsmaż i gotowe.
  • Kopytka podawaj polane przygotowanym masłem szałwiowym i posypane świeżo zmielonym pieprzem.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić