aktualizacja 

Krokiety bez zawijania. Ekspresowy sposób na popularne danie

12

Krokiety bez zawijania są szybszą wersją popularnego dania. Doskonale sprawdzą się jako osobne danie lub dodatek do barszczu czerwonego. Są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Koniecznie wypróbuj!

Krokiety bez zawijania. Ekspresowy sposób na popularne danie
Krokiet bez zawijania. (Getty Images)

Te krokiety przygotowuje się odrobinę inaczej. Nie potrzebne są naleśniki, w które zawija się farsz. Wystarczy zmiksować pieczarki, jajka i cebulę, a następnie obtoczyć w panierce i usmażyć. Danie będzie gotowa w ekspresowym tempie.

Krokiety bez zawijania. Potrzebne składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 3 jajka
  • cebula
  • sól
  • pieprz


Dodatkowo:

  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • 4 jajka
  • olej do smażenia

Krokiety bez zawijania. Sposób przygotowania:

  • pieczarki dobrze oczyść i pokrój w niewielką kostkę
  • podsmaż je na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli i pieprzu (nadmiar wody powinien odparować)
  • dodaj posiekaną cebulę i smaż dalej
  • kiedy cebula się zeszkli, odstaw mieszankę na bok do wystygnięcia
  • jajka ugotuj na twardo
  • gotowe jajka wystudź, obierz i drobno posiekaj
  • wieszaj pokrojone jajka z podsmażonymi pieczarkami i cebulą
  • wszystkie składniki dopraw wedle uznania i dokładnie wymieszaj (możesz je także zmiksować przy użyciu blendera)
  • z powstałej masy uformuj krokiety
  • krokiety obtaczaj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej
  • wszystko smaż na rozgrzanym tłuszczu
  • gotowe krokiety wykładaj na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
  • podawaj z barszczem czerwonym lub surówkami
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić