aktualizacja 

Lepszych pyz nie jadłeś. Przepis Roberta Makłowicza

8

Pyzy z mięsem to tradycyjne polskie danie przygotowywane z ziemniaków i mięsa. Każdy ma swój sprawdzony sposób, aby było pysznie i domowo. Czasem warto jednak zainspirować się innymi przepisami. Robert Makłowicz zdradził swój. Koniecznie go wypróbuj.

Lepszych pyz nie jadłeś. Przepis Roberta Makłowicza
Pyzy z mięsem. (Pixabay)

Pyzy z mięsem to tradycyjne polskie danie przygotowywane z ziemniaków i mięsa. Swoim sprawdzonym przepisem podzielił się Robert Makłowicz. Dzięki temu danie zawsze się uda.

Pyzy z mięsem Roberta Makłowicza. Potrzebne składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 300 gramów mięsa wieprzowego
  • 130 gramów mąki pszennej
  • 15 gramów mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Pyzy z mięsem Roberta Makłowicza. Sposób wykonania:

  • cebulę obierz, posiekaj w drobną kosteczkę i zeszklij na oleju
  • mięso pokrój w bardzo drobną kostkę
  • mięso dodaj do cebuli
  • całość zalej niewielką ilością wody i podduś
  • dodaj sól i odstaw do ostygnięcia
  • kiedy mięso wystygnie zmiel je na maszynce i dodaj do środka jajko, bułkę tartą oraz pieprz
  • ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie odciśnij z nich wodę
  • do ziemniaków dodaj jajka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną
  • zagnieć wszystko na gładkie ciasto
  • z ciasta formuj placki i na każdym z nich umieść mięsny farsz
  • pyzy zaklejaj tak, aby były w kształcie kuli
  • pyzy wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę
  • po wypłynięciu pyz na powierzchnię gotuj przez około 10 minut
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić