Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka
|

Najgorszy rodzaj oleju. Zwiększa ryzyko udaru mózgu i zawału serca

16
Podziel się:

Jest pozyskiwany z nasion i owoców palmy olejowej. Utwardzony olej palmowy to produkt spożywczy, który jest stosunkowo tani i łatwo się go przechowuje. Z tego względu wielu producentów stosuje ten rodzaj tłuszczu do produkcji swoich wyrobów.

Najgorszy rodzaj oleju. Zwiększa ryzyko udaru mózgu i zawału serca
Olej palmowy podnosi poziom złego cholesterolu we krwi (seksanwangjaisuk)

W rafinowanym oleju palmowym na próżno szukać prozdrowotnych walorów. Proces utwardzania sprawia, że ten tłuszcz traci cenne antyoksydanty i karotenoidy. Poza tym podczas procesu produkcyjnego utwardzonego oleju palmowego powstają szkodliwe tłuszcze trans, które znacznie podnoszą poziom złego cholesterolu LDL we krwi.

Stała obecność tego produktu w naszym codziennym menu zwiększa ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Nadmiar oleju palmowego może przyczynić się również do rozwoju nadwagi, otyłości, insulinooporności i cukrzycy typu 2. Olej palmowy występuje m.in. w margarynach do pieczenia, płatkach śniadaniowych, chlebach tostowym, lodach, gotowych artykułach spożywczych w proszku, kakaowych produktach do smarowanie chleba, wyrobach cukierniczych, chipsach, krakersach, majonezach oraz fast foodach.

Robiąc zakupy, warto dokładnie przeczytać etykietę i upewnić się, że dany produkt nie zawiera tej szkodliwej substancji.

Należy także wspomnieć, że produkcja oleju palmowego przyczynia się do wyniszczenia lasów deszczowych w Malezji i Indonezji, a tym samym do wyginięcia żyjących tam zwierząt.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(16)
bbbb
5 miesięcy temu
W krajach arabskich , ale też w Indiach wszystko pieką na głębokim tłuszczu to musieli by już dawno nie żyć .
nawet
5 miesięcy temu
nie stac mnie na zdrowe jedzenie
OOO!!!
5 miesięcy temu
Witamina D " czyli słońce zmniejsza ryzyko wielu chorób !!!!!!.... Prestiżowe pismo Lancet chyba w 98 roku opublikowało badania lekarzy niemieckich o złogach tłuszczowych pobranych tkanek z trupów !!!!! Ani w jednym przypadku nie było złogu zwierzęcego !!!! Wszystkie były roślinne .........!!!!!!! Te tzw Zdrowe oleje roślinne - ZABIJAJĄ !!!!
suweren
5 miesięcy temu
Najgorszy olej to olej obajtka z Orlenu.
Ja robot
5 miesięcy temu
Jeszcze 30 lat temu olej rzepakowy był używany głównie do smarowania maszyn. A teraz nawet robią bio.
jadzia
5 miesięcy temu
To dlaczego się go używa skoro mamy nasz rzepakowy a palmy olejowe u nas nie rosną?
Jan
5 miesięcy temu
Ostatni gasi światło.
Kolo
5 miesięcy temu
Nikt tak naprawdę i tak tego nie kontroluje i nic z tym nie robi. Nawet jak czytam etykiety nie wiem czy jest tam prawda bo jak pokazały bardzo sporadycznie wręcz jednostkowe kontrole skład żywności różni się znacznie w większości przypadków z tym deklarowanym a i tak nawet nie podadzą nazw producentów tylko dadzą śmieszny mandat producent się pośmieje i dale robi truciznę.
olejarz
5 miesięcy temu
Ja tam uzywam silniowego 40 w 77.Jest gesty a czasem zadki.Mozna go uzywac do smazenia,pieczenia i na zimno.Mozna na nim pichcic,jezdzic autem a nawet uzyc jako syropu.Jest mega,choc w smaku przypomina żygi.Za to samo zdrowie.
zdrowie
5 miesięcy temu
najzdrowszy jest przepracowany olej silnikowy wdychany wprost z TDI
Mira546
5 miesięcy temu
To dlaczego w słodyczach i słynnych margarynach obniżających cholesterol tego tego pełno.
Adam
5 miesięcy temu
Flora, Benecol, Pro Activ i inne to są te 'bardzo zdrowe"i szeroko reklamowane margaryny niby obniżające poziom złego cholesterolu a w swoim składzie zawierają OLEJ PALMOWY. Nie kupujcie tego dziadostwa.
zdumiony
5 miesięcy temu
wystarczy ustawa o zakazie sprzedaży produktów z tym olejem ale widać rządzącym to zwisa i powiewa co zabija naród
Roman G.
5 miesięcy temu
Więc te trans to nic dobrego
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić