Nigdy nie dodawaj do kawy. Wątroba wysiada, mogą pojawić się wrzody

352

Według naukowców picie czarnej kawy w rozsądnych ilościach działa korzystnie na naszą pamięć oraz zmniejsza prawdopodobieństwo cukrzycy. Jednak kawa z cukrem lub innymi dodatkami może zaszkodzić naszemu zdrowiu. Dowiedz się, czego lepiej nie dodawać do kawy.

Kawa z dodatkiem alkoholu wyniszcza wątrobę
Kawa z dodatkiem alkoholu wyniszcza wątrobę (Getty Images)

Picie kawy jest zdrowe i potwierdziło to wiele badań z różnych zakątków świata. Kawa poprawia pamięć i koncentrację oraz pobudza produkcję serotoniny, wpływając korzystnie na nasze samopoczucie. Poza tym zawiera antyoksydanty, które bronią organizm przed nowotworami. Jednak picie kawy w nadmiarze może powodować nadciśnienie i bezsenność. Według raportu Europejskiego Bezpieczeństwa Żywności, optymalna dzienna dawka kofeiny to maksymalnie 400 mg, czyli 3-5 filiżanek.

Niestety, ten pobudzający napój z dodatkiem cukru lub słodkiego syropu staje się bombą kaloryczną. Posłodzona kawa trzema łyżeczkami cukru ma wartość energetyczną zbliżoną do tuczącego deseru, co może przyczynić się do rozwoju nadwagi. Lepszym pomysłem jest zastąpienie tych dodatków cynamonem albo kardamonem. Poza tym w parze ze słodką kawą często występuje ciastko lub pączek, co sprawia, że ten zestaw może zawierać nawet 1000 kalorii. Zamiast cukru niektórzy dodają do kawy bezkaloryczne słodziki. Niestety, zwiększają one nasz apetyt, co również może przyczynić się do tycia.

Kolejnym szkodliwym dodatkiem do kawy są dodatki smakowe takie jak: karmel, wanilia i orzechy laskowe. Te składniki często są dodawane w kawiarniach, najczęściej w postaci syropu. Niestety są wyjątkowo szkodliwe dla naszego organizmu, bo zawierają ogromną ilość cukru oraz sztuczne barwniki i konserwanty.

Połączenie kawy z rumem, whisky lub ajerkoniakiem również nie jest prozdrowotnym rozwiązaniem. To zabójczy duet. Połączenie kofeiny z alkoholem, czyli stymulantu i depresantu, w dużych ilościach z pewnością nie wyjdzie nam na zdrowie i może zaburzyć nasze prawidłowe funkcjonowanie. Regularne picie kawy z dodatkiem alkoholu nadmiernie obciąża wątrobę, wyniszczając ją. Może też doprowadzić do pojawienia się wrzodów.

Wiele osób dodaje też śmietankę w proszku do kawy, w celu zmiany jej smaku i koloru. Nie jest to zdrowy dodatek, ponieważ często zawiera syrop kukurydziany oraz olej roślinny, czyli cukier i puste kalorie.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić