Unikaj jak ognia, gdy bolą cię stawy. Będzie jeszcze gorzej

4

Bóle stawów to bardzo uciążliwa dolegliwość, a jej przyczyny mogą być różne. Nawet sposób, w jaki się odżywiamy, może wpływać na kondycję naszych stawów. Sprawdź, jakich produktów powinniśmy unikać.

Niektóre warzywa mogą potęgować ból stawów.
Niektóre warzywa mogą potęgować ból stawów. (Getty Images)

Produkty, które powodują ból stawów. Zrezygnuj z nich

Jeżeli mamy problemy ze stawami, warto wprowadzić do naszego jadłospisu m. in.: produkty pełnoziarniste, czerwone owoce, marchewkę, banany, jabłka, owies oraz zieloną herbatę.

Do produktów, które niekorzystnie wpływają na nasze stawy możemy zaliczyć m.in. białą mąkę. Ten rodzaj najczęściej zawiera gluten, który wpływa również negatywnie na trawienie. Dla zdrowia naszych stawów lepszym wyborem będzie mąka pełnoziarnista.

Spożywanie jajek również może powodować zaostrzenie się stanu zapalnego stawów. Wszystko przez kwas arachidonowy, który znajduję się w żółtku. Żeby poprawić kondycję naszych stawów powinniśmy jednak nie tylko ograniczyć spożycie jaj, ale też kawy, herbaty, coli i czekolady.

Powodem boleści w stawach może być również jedzenie dużej ilości ziemniaków, batatów, pomidorów, papryki oraz bakłażanów. Te warzywa zawierają solaninę, która przyczynia się do odkładania wapnia w tkankach miękkich. W konsekwencji może to doprowadzić do zwapnienia i stanów zapalnych stawów. Zamiast tych artykułów spożywczych lepiej sięgnąć po ryż i świeżego ogórka.

W przypadku schorzenia związanego ze stawami jakim jest dna moczanowa, nie zaleca się jedzenia produktów zawierające znaczne ilości puryn. W tej sytuacji powinno się również ograniczyć jedzenie cytrusów. Żeby uniknąć bólów reumatycznych należy też zrezygnować m. in. z podrobów, kostek rosołowych, wędzonych ryb, grzybów, szpinaku i suszonych owoców.

Przy dolegliwościach związanych ze stawami nie pomogą nam z pewnością produkty nabiałowe, ponieważ zawierają kazeinę. Ta substancja może potęgować bóle i stany zapalne stawów. Należy wtedy zrezygnować z mleka, jogurtu, masła a także lodów. Lepszym wyborem przy tych schorzeniach będzie mleko sojowe lub ryżowe.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić