Nie wyrzucaj nóżki brokuła! Przepis na przepyszną pastę na kanapki

4

Większość z nas w kuchni używa samych różyczek brokuła, wyrzucając przy tym jego pień. A szkoda, bo jest bardzo zdrowy i można przygotować z niego naprawdę smaczną pastę na kanapki lub pesto do makaronu. Spróbuj sam!

Nie wyrzucaj nóżki brokuła! Przepis na przepyszną pastę na kanapki
Gotową pasę z nogi brokuła można wykorzystać jako smarowidło na kanapki lub jako pesto do makaronu. (YouTube)

Większość przepisów przewiduje użycie jedynie różyczek brokuła, a jego noga jest pomijana. Choć wydaje się niejadalna, jest bardzo zdrowa. Można przyrządzić z niej naprawdę smaczne smarowidło na kanapki lub pesto do makaronu. Następnym razem koniecznie spróbuj!

Przepis na pasę z brokuła. Składniki:

  • noga brokuła
  • dwie garści pestek słonecznika
  • szklanka gotowanej ciecierzycy
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przepis na pastę z brokuła. Wykonanie:

  • Nogę brokuła pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj na miękko, powinno zająć to ok. 20 minut
  • Ugotowane warzywo odsącz od wody i wrzuć do kielicha blendera
  • Dodaj pozostałe składniki i zblenduj na gładką masę
  • Dopraw do smaku według uznania
Zobacz także: Pieczone brokuły. Zachwycający dodatek do obiadu
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić