Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
AHA
|
aktualizacja

Nigdy nie popełniaj tego błędu. Mięso mielone stanie się suche i wiórowate

19
Podziel się:

Kto z nas nie kocha kotletów mielonych, pulpetów i spaghetti szumnie nazywanego bolońskim, choć niewiele wspólnego ma z prawdziwą włoską kuchnią. Ale jeśli mięso mielone ma być pyszne i soczyste po przygotowaniu, to trzeba zaopatrzyć się w wiedzę na temat jego przyrządzania.

Nigdy nie popełniaj tego błędu. Mięso mielone stanie się suche i wiórowate
Kotlety mielone (Getty Images, Techa Tungateja)

Mały błąd może nas naprawdę zezłościć. Nikt nie lubi suchych, wiórowatych mielonych, które są spalone z zewnątrz. A tych błędów popełnić możemy sporo, jeśli nie mamy wiedzy. Ale po kolei.

Mięso na mielone - jakie wybrać?

Po pierwsze musimy mieć stuprocentową pewność, że mięso, które kupujemy, jest dobrej jakości. Przede wszystkim powinno być tylko mięsem, a nie mieszaniną mięsną pełną spulchniaczy. Podpowie nam to skład zawarty na opakowaniu, jeśli kupujemy mięso paczkowane, bądź sprzedawca, który ma pełny obowiązek przekazać nam niezbędne informacje o produkcie, jakim handluje.

Możemy też sprytnie poprosić o zmielenie konkretnej części mięsa w kawałku, by mieć pewność co do jego świeżości i jakości. A jaką wybrać część? To bardzo proste. Zawsze tłustsze mięso będzie smaczniejsze. Idealne na mielone nada się więc to z karkówki albo, nieco chudsze, z łopatki wieprzowej.

Kotlety mielone - jakich błędów nie popełniać?

  1. Nigdy nie kładź uformowanych mielonych na zimnej patelni. Postaraj się, by była jak najmocniej rozgrzana. Dzięki temu mięso "zamknie się" z zewnątrz, a cała wilgoć zostanie zamknięta w środku.
  2. Kotlety mielone należy co jakiś czas sprawdzać podczas smażenia, lekko unosząc je drewnianą łopatką, żebyśmy mogli być pewni, że się nie przypalają. Nigdy nie smażmy ich na największym gazie bądź mocy kuchenki indukcyjnej.
  3. Nie należy także naciskać na kotlety, bo wtedy cała woda wydostanie się ze środka, a to spowoduje, że mięso zrobi się suche i wiórowate.

Kotlety mielone - przepis Magdy Gessler

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (najlepiej kupić kawałek wieprzowiny i kawałek wołowiny i zmielić je samemu)
  • 2 cebule
  • 2 kajzerki
  • 2 jajka
  • mleko do namoczenia bułek
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • bułka tarta do panierowania
  • 50 ml wody
  • 50 g masła
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Bułki namocz, a następnie odciśnij z nadmiaru mleka i dodaj do mięsa.
  2. Cebule pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Kiedy przestygnie, dodaj do mięsa. Wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, wlej 50 ml zimnej wody i ew. przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Wyrób dokładnie mięsną masę, uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
  4. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło:
WP Kuchnia
KOMENTARZE
(19)
rafael
8 miesięcy temu
no ja w koncu kupiłem maszynke zelmotoru i mam zamiar mielic sam bo wstyd sie przyznac ale zawsze kupowalem zmielone a tam nie wiadomo co jest
Heh
8 miesięcy temu
A gdzie gałka muszkatołowa? Bez tego nie ma kotletów mielonych i czosnek jest obowiązkowy, a nie ewentualny. Śmieszny ten przepisik taki bez smaku.
Lucyna
8 miesięcy temu
Ja dodaje musztardę łagodna. Jeśli ktoś chce spróbować to niech doda do porcji na jednego mielonego usmaży i spróbuję. Jeśli nie będą smakować to nie zmieni smaku w pozostałym mięsie
Twój nick
8 miesięcy temu
Nawet nie mam zamiaru korzystać z przepisu nieuczesanej. Ma swój sprawdzony, kotlety smakują wybornie.
Oska
8 miesięcy temu
Guzik prawda.czy tylko Gessler ma kubki smakowe?zależy jakich dodatków się użyje i jak się smaży.powiem tylko że po usmażeniu kładę wszystkie na patelnię iPod przykrywką na małym ogniu jeszcze się duszą są wtedy lekkostrawne miękkie i soczyste i nie są zimne
Zygi z Legnic...
8 miesięcy temu
Przepis ten jest napewno wszystkim zna ny. Ja proponuję tak przygotowane ko- tlety upiec w piekarniku. Rozgrzać pie -karnik do 180'C kotlety ułożyć na bla - szkę wyścieloną papierem do piecze- nia, piec 40 min.
hmm...
8 miesięcy temu
No BRAWO! SUCZKI rządzą....trzeba więc ZMIENIĆ portal!
BezObjawowo
8 miesięcy temu
4. Nigdy nie smażymy, pieczemy mięsa zimnego prosto z lodówki.
Janusz
8 miesięcy temu
Najlepsze mielone robi Grażyna 🤣🤣🤣🤣
Rak
8 miesięcy temu
Wątpię czy to przepis pani Magdy , wiem , ze dodaje jeszcze łyżkę musztardy, ja też wtedy kotlety nie są mdłe
e tam
8 miesięcy temu
ona sie nie zna
Ela
8 miesięcy temu
A ja dodaje startego małego ziemniaka są pulchne
ewa
8 miesięcy temu
ja dodaje starte pieczarki
Ururu
8 miesięcy temu
Delikatnie smażę po 2minuty z każdej strony przekładam do brytfanny i pod przykryciem piekę w piekarniku przez 20 minut w 200c. Robię je mięsem z indyka.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić