Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
SSŃ
|

Ugotowaliście za dużo jajek? Spróbujcie tego przepisu. Nic się nie zmarnuje

5
Podziel się:

W święta zdarza nam się przygotować zbyt dużo jedzenia, które później zalega w lodówce. Nikt nie ma już na nie ochoty, a przecież żal wyrzucać. Są na to sposoby. Jeśli przez przypadek ugotowaliście zbyt dużo jajek, spróbujcie przyrządzić z nich tę szybką i pyszną pastę jajeczną. Z tym przepisem nic się nie zmarnuje!

Ugotowaliście za dużo jajek? Spróbujcie tego przepisu. Nic się nie zmarnuje
Przepis na pastę z resztek po Wielkanocy (Getty Images, gustavo ramirez)

Polacy mają tendencję do przygotowywania zbyt dużej ilości potraw na święta, które później się marnują. Część możemy zamrozić, ale nie wszystkie produkty się do tego nadają. Często jedzenie po prostu ląduje w koszu. Warto temu zapobiec. Najprostszym sposobem na wykorzystanie "ponadprogramowych" produktów z Wielkanocy jest przygotowanie z nich smarowideł na kanapki. Z pozostałych po świętach jajkek możesz zrobić banalnie prostą pastę jajeczną.

Przepis na pastę jajeczną z resztek po Wielkanocy. Potrzebne składniki

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2-3 łyżki majonezu
  • Łyżka musztardy
  • Szczypior
  • Sól, pieprz

Przepis na pastę jajeczną z resztek po Wielkanocy. Sposób przygotowania

  • Jajka pokrój w drobną kosteczkę
  • Szczypior drobno posiekaj
  • Tak przygotowane składniki wymieszaj w misce z majonezem i musztardą. Ich ilość dopasuj wedle gustu
  • Wszystko dopraw solą i pieprzem do smaku

Gotowe! Teraz masz pyszną pastę do pieczywa na śniadanie lub kolację i brak wyrzutów sumienia z powodu zmarnowanego jedzenia. Pastę można modyfikować wedle gustu, na przykład dodać do niej pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego lub doprawić na ostro papryczką chilli. Smacznego!

Zobacz także: Jak przedłużyć świeżość wielkanocnych potraw. Proste triki eksperta
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(5)
Poznaniak
3 miesiące temu
Żółtka z jaj na twardo utrzeć z cukrem (najlepszy cukier drobny w proporcji sześć żółtek i dwie łyżki cukru) następnie ucierać z oliwą z oliwek (dwie-trzy łyżki) aż do jednolitej konsystencji, po czym dodać dwa słoiki musztardy (ja preferuję delikatesową) i dokładnie wymieszać - do tak otrzymanej masy dodać białka z tych jajek pokrojone w drobną kostkę (o wymiarach 2-3 milimetry) i wymieszać. Jak wyszło zbyt gęste można dolać nieco przegotowanej zimnej wody. Palce lizać - nadaje się do wędlin na zimno lub na ciepło, do jaj na twardo i wielu innych potraw. Spróbujcie - nie pożałujecie.
bronek z wron...
3 miesiące temu
jest prostszy sposób znany jeszcze z czasów mojego pradziadka. Gotujemy kubek wody - dodając do niego 2 łyżki smalcu, odrobinę soli, kopru i gałki muszkatałowej. Do tego wrzucamy zimne, ugotowane wcześniej jajka. Po ostygnięciu do ok 70 stopni blendujemy całość i wypijamy napar codziennie rano przez ok tygodnia. Działa rewelacyjnie P.S - smalec może zawierać skwarki
pawel-
3 miesiące temu
po moherowych świętach malowanych jaj , mohery mają święto sikania w poniedziałek +++
Karburator
3 miesiące temu
Uwaga na majonez ! Jedna z firm wspiera Putina !
Brawo wy
3 miesiące temu
Małpoludy zlikwidują święta, bo wolą do szkoły lub do pracy 365 w roku chodzić. Macie rację likwidujcie kościół i religię, w zamian za to feudaliści zafundują wam niewolę pracowniczą.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić