Ugotowaliście za dużo jajek? Spróbujcie tego przepisu. Nic się nie zmarnuje

8

W święta zdarza nam się przygotować zbyt dużo jedzenia, które później zalega w lodówce. Nikt nie ma już na nie ochoty, a przecież żal wyrzucać. Są na to sposoby. Jeśli przez przypadek ugotowaliście zbyt dużo jajek, spróbujcie przyrządzić z nich tę szybką i pyszną pastę jajeczną. Z tym przepisem nic się nie zmarnuje!

Ugotowaliście za dużo jajek? Spróbujcie tego przepisu. Nic się nie zmarnuje
Przepis na pastę z resztek po Wielkanocy (Getty Images, gustavo ramirez)

Polacy mają tendencję do przygotowywania zbyt dużej ilości potraw na święta, które później się marnują. Część możemy zamrozić, ale nie wszystkie produkty się do tego nadają. Często jedzenie po prostu ląduje w koszu. Warto temu zapobiec. Najprostszym sposobem na wykorzystanie "ponadprogramowych" produktów z Wielkanocy jest przygotowanie z nich smarowideł na kanapki. Z pozostałych po świętach jajkek możesz zrobić banalnie prostą pastę jajeczną.

Przepis na pastę jajeczną z resztek po Wielkanocy. Potrzebne składniki

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2-3 łyżki majonezu
  • Łyżka musztardy
  • Szczypior
  • Sól, pieprz

Przepis na pastę jajeczną z resztek po Wielkanocy. Sposób przygotowania

  • Jajka pokrój w drobną kosteczkę
  • Szczypior drobno posiekaj
  • Tak przygotowane składniki wymieszaj w misce z majonezem i musztardą. Ich ilość dopasuj wedle gustu
  • Wszystko dopraw solą i pieprzem do smaku

Gotowe! Teraz masz pyszną pastę do pieczywa na śniadanie lub kolację i brak wyrzutów sumienia z powodu zmarnowanego jedzenia. Pastę można modyfikować wedle gustu, na przykład dodać do niej pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego lub doprawić na ostro papryczką chilli. Smacznego!

Zobacz także: Jak przedłużyć świeżość wielkanocnych potraw. Proste triki eksperta
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić