Pączki mistrza na tłusty czwartek. Przepis Roberta Makłowicza
Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek, więc zaczynamy już rozglądać się za przepisami na najlepsze pączki. Może warto sięgnąć po ten przygotowany przez Roberta Makłowicza? W końcu kto lepiej zna się na dobrej kuchni niż ulubiony krytyk kulinarny Polaków!
Na przestrzeni ostatnich lat staliśmy się bardziej wymagający w zakresie kulinariów. Mało kogo zadowalają już "klasyczne" pączki, a coraz więcej chętniej sięgamy po nietypowe połączenia smaków. Do takich bez wątpienia należą pączki według Roberta Makłowicza, których jednym ze składników jest... spirytus.
Przeczytaj także: Włosi dodają to do pączków. Efekt? Palce lizać!
Przepis na pączki Roberta Makłowicza – potrzebne składniki
- sześć szklanek mąki
- łyżka białego cukru
- trzy łyżki drożdży
- pół szklanki mleka
- 1 jajko
- 7 żółtek
- 2 paczki cukru waniliowego
- 2 łyżki masła
- 2 kieliszki spirytusu
- kilka kropli zapachu cytrynowego albo pomarańczowego
- szczypta soli
- opakowanie skórki pomarańczowej
- cukier puder albo lukier do posypania lub obtoczenia
- dwa słoiki dowolnego rodzaju marmolady
- 2 kilogramy gęsiego smalcu
Przeczytaj także: Przepis na ekspresowe pączki. Jeden ma tylko 130 kcal
Przepis na pączki Roberta Makłowicza – sposób przygotowania
- Rozetrzyj drożdże z łyżeczką cukru. Dodaj szklankę mąki i tyle mleka, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstaw naczynie w ciepłe miejsce na 10 minut, żeby jego zawartość wyrosła.
- W oddzielnym naczyniu utrzyj jajko, żółtka, cukier waniliowy i cukier biały. W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę z solą, dolej przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy oraz masę jajeczną.
- Mieszaj zawartość naczynia, aż uzyskasz jednolitą masę. Dolej resztę mleka oraz spirytus.
- Rozpuść masło, a następnie dodawaj stopniowo do masy, jednocześnie wyrabiając. Gdy ciasto będzie już wyrobione, rozwałkuj je i wykrój z niego szklanką kółka, na których środku nałożysz pół łyżeczki marmolady.
- Zalep wykrojone kółeczka i uformuj z nich kule, które ułożysz na uprzednio uproszonym mąką blacie lub stolnicy. Przykryj je ścierką i pozostaw do wyrośnięcia.
- W międzyczasie roztop na średnim ogniu gęsi smalec. Kiedy będzie już rozgrzany, zacznij smażyć na nim już wyrośnięte pączki – układaj je zalepioną stroną do dołu.
- Przekładaj pączki, aż obie strony będą dokładnie zarumienione i wysmażone. Wyjmuj je na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Przeczytaj także: Nowe pączki u Gessler. Cena zwali cię z nóg
Tak przygotowane pączki należy obtoczyć w lukrze lub posypać cukrem pudrem. W przypadku pierwszego wyboru warto dodać także skórkę pomarańczową.