Jajka w sosie chrzanowym. Tani i pożywny obiad rodem z PRL-u

4

Jajka w sosie chrzanowym to dziś zapomniany przysmak, ale w czasach PRL-u można było je zjeść praktycznie w każdej stołówce. To proste, tanie, pożywne i pyszne danie obiadowe, które warto sobie odświeżyć.

Jajka w sosie chrzanowym. Tani i pożywny obiad rodem z PRL-u
Przepis na jajka w sosie chrzanowym (Getty Images)

Jajka w sosie chrzanowym to świetny pomysł na obiad nie tylko na Wielkanoc. W czasach, kiedy wszystko drożeje, przepisy na tanie i pożywne potrawy są na wagę złota. Takie właśnie są te jajka, które za PRL-u królowały w stołówkach i barach mlecznych.

Dziś rzadko przyrządza się to danie, a to duży błąd. Jajka w sosie chrzanowym są pożywne i pyszne, a w dodatku łatwe i szybkie w przygotowaniu. Z pewnością pokocha je cała rodzina.

Przepis na jajka w sosie chrzanowym jak za PRL-u. Potrzebne składniki

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jajka faszerowane na 3sposoby

Przepis na jajka w sosie chrzanowym jak za PRL-u. Sposób przygotowania

  • Cebulę pokrój w drobną kostkę
  • W garnku z grubym dnem rozpuść masło, cebulę zeszklij
  • Do masła i cebuli dosyp mąkę, energicznie mieszaj, aż utworzy się tzw. zasmażka
  • Powoli dolej zimny bulion, stale mieszając
  • Dodaj chrzan i zagotuj sos
  • Dodaj śmietankę, dopraw i doprowadź do wrzenia
  • Jajka polej sosem i posyp drobno posiekanym koprem

Jajka w sosie chrzanowym dobrze smakują w towarzystwie gotowanych ziemniaków lub purée i surówki. Smacznego!

Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić