Schab po bałkańsku. Pyszny obiad dla całej rodziny

6

Schab nie musi koniecznie oznaczać kotletów. Dla urozmaicenia jadłospisu z mięsa wieprzowego można przyrządzić także pyszny schab po bałkańsku. To sycące, jednogarnkowe danie, którym naje się cała rodzina.

Schab po bałkańsku. Pyszny obiad dla całej rodziny
Przepis na schab po bałkańsku (YouTube)

Schabowe zna i lubi każdy, ale przecież nie samymi kotletami człowiek żyje. Świetną alternatywą dla nich będzie schab po bałkańsku. To danie przygotowuje się szybko i łatwo, jest bardzo sycące i zadowoli nawet liczną rodzinę.

Przepis na schab po bałkańsku. Potrzebne składniki

  • 0,5 kg schabu bez kości
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 250 g pieczarek
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • Mąka do oprószenia schabu
  • Pół łyżeczki papryki ostrej
  • Pół łyżeczki papryki słodkiej
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na kotlety jajeczne

Przepis na schab po bałkańsku. Sposób przygotowania

  • Mięso umyj, pokrój w cienkie paski, oprósz solą, pieprzem i mąką.
  • Pieczarki pokrój w paski, ogórki i pieczarki w plasterki, a cebulę w piórka.
  • Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  • Na patelni rozgrzej olej, podsmaż mięso, aż się zarumieni. Zdejmij z patelni.
  • Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj czosnek, pieczarki i podsmaż. Dodaj paprykę, podsmaż przez około minutę.
  • Dodaj mięso i wszystko podduś przez ok. 15 minut.
  • Pod koniec zdejmij pokrywę, żeby sos nieco odparował i zgęstniał. Dodaj ogórki.
  • Dopraw solą, pieprzem i papryką.

Danie podawaj z ryżem, kaszą lub z pieczywem. Smacznego!

Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić