Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Barszcz wigilijny według Magdy Gessler. Wyjdzie bezbłędny nawet na dzień przed kolacją

28

Kolacja wigilijna to ten moment w roku, gdzie w kuchni nie warto stosować półśrodków. Potrawy serwowane w ten wyjątkowy wieczór powinny więc być dopracowane w najdrobniejszym szczególe. Co jednak gdy nie wszystko uda dopiąć się na ostatni guzik? Z genialnym przepisem na tradycyjny barszcz czerwony przychodzi Magda Gessler. Jej pomysł wykorzystasz nawet na jeden dzień przed samą wigilią!

Barszcz wigilijny według Magdy Gessler. Wyjdzie bezbłędny nawet na dzień przed kolacją
Tradycyjny barszcz wigilijny według przepisu znanej restauratorki (Adobe Stock, Akpa)

Wigilijne przygotowania w toku, a ty orientujesz się, że nie masz zakwasu na barszcz na kilka dni przed kolacją? Zamiast wpadać w popłoch i biec do sklepu w poszukiwaniu gotowca, warto sięgnąć po triki profesjonalistki. Ten prosty patent Magdy Gessler sprawdzi się nawet w przede dniu wigilijnej kolacji. Wystarczy, że w domu masz jabłka i ocet.

Barszcz wigilijny wg Magdy Gessler. Potrzebne składniki:

  • 1 kg buraków
  • pół selera
  • por
  • dwie duże cebule
  • 3-4 kwaśne jabłka polskie
  • zakwas na barszcz, a jeśli zapomnieliśmy go nastawić, po prostu ocet
  • dwa ząbki czosnku
  • sól/ pieprz do smaku

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Barszcz nie tylko z uszkami

Barszcz wigilijny wg Magdy Gessler. Sposób przygotowania:

  • Buraki pokrój w ćwiartki, zalej wodą w wysokim garnku i dodaj resztę obranych i pokrojonych warzyw.
  • Gdy wywar zacznie dochodzić, wlej zakwas buraczany. Jeśli jednak zapomniałeś go wcześniej nastawić, wystarczy, ze gotujące się buraki zalejesz zwykłym octem.
  • Całość gotuj wolno na najmniejszym gazie nie doprowadzając do wrzenia. Wywar będzie gotowy, gdy zmiękną buraki. Wtedy zdejmij go z gazu i odstaw do ostygnięcia.
  • Jabłka obierz i pokrój w ćwiartki. Następnie wsyp je do buraczanego wywaru i odstaw na noc. Ten prosty patent sprawi, że barszcz czerwony będzie idealny bez kiszenia zakwasu, dosłownie z dnia na dzień.
  • Następnego dnia zetrzyj 1-2 buraki i zagotuj. Na koniec dodaj czosnek i pieprz.
  • Odcedź wywar. Barszcz podawaj z uszkami lub fasolą.
Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
5XL i 137 cm w talii. Harry wziął się w garść. Tak wygląda dziś
Zaskakująca deklaracja Egiptu. Chodzi o mieszkańców Strefy Gazy
Krążą i zaczepiają dzieci. Alarm w wielkopolskiej wsi
Eksplozja w składzie ropy w Kraju Krasnodarskim. Dwóch strażaków rannych
Przed galerią chwycił za telefon. Zdjęcie auta krąży po sieci
Ekspertka o misji na Marsa. Pośpiech może być niebezpieczny
Nagle wyłonił się z lasu. Leśnik stał i nagrywał
Była świadkiem Jehowy. Zawsze miała przy sobie taką karteczkę
Ruszają eliminacje do Mundialu. Polacy zagrają na PGE Narodowym
Polska kapliczka na ustach Anglików. "Obiekt drwin"
Rolnik z Podlasia walczy z żubrami. Jest załamany. "To ogromne koszty"
Zaraził się błonicą w szpitalu. Opowiedział o przebiegu choroby
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić