Barszcz wigilijny według Magdy Gessler. Wyjdzie bezbłędny nawet na dzień przed kolacją

28

Kolacja wigilijna to ten moment w roku, gdzie w kuchni nie warto stosować półśrodków. Potrawy serwowane w ten wyjątkowy wieczór powinny więc być dopracowane w najdrobniejszym szczególe. Co jednak gdy nie wszystko uda dopiąć się na ostatni guzik? Z genialnym przepisem na tradycyjny barszcz czerwony przychodzi Magda Gessler. Jej pomysł wykorzystasz nawet na jeden dzień przed samą wigilią!

Barszcz wigilijny według Magdy Gessler. Wyjdzie bezbłędny nawet na dzień przed kolacją
Tradycyjny barszcz wigilijny według przepisu znanej restauratorki (Adobe Stock, Akpa)

Wigilijne przygotowania w toku, a ty orientujesz się, że nie masz zakwasu na barszcz na kilka dni przed kolacją? Zamiast wpadać w popłoch i biec do sklepu w poszukiwaniu gotowca, warto sięgnąć po triki profesjonalistki. Ten prosty patent Magdy Gessler sprawdzi się nawet w przede dniu wigilijnej kolacji. Wystarczy, że w domu masz jabłka i ocet.

Barszcz wigilijny wg Magdy Gessler. Potrzebne składniki:

  • 1 kg buraków
  • pół selera
  • por
  • dwie duże cebule
  • 3-4 kwaśne jabłka polskie
  • zakwas na barszcz, a jeśli zapomnieliśmy go nastawić, po prostu ocet
  • dwa ząbki czosnku
  • sól/ pieprz do smaku

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Barszcz nie tylko z uszkami

Barszcz wigilijny wg Magdy Gessler. Sposób przygotowania:

  • Buraki pokrój w ćwiartki, zalej wodą w wysokim garnku i dodaj resztę obranych i pokrojonych warzyw.
  • Gdy wywar zacznie dochodzić, wlej zakwas buraczany. Jeśli jednak zapomniałeś go wcześniej nastawić, wystarczy, ze gotujące się buraki zalejesz zwykłym octem.
  • Całość gotuj wolno na najmniejszym gazie nie doprowadzając do wrzenia. Wywar będzie gotowy, gdy zmiękną buraki. Wtedy zdejmij go z gazu i odstaw do ostygnięcia.
  • Jabłka obierz i pokrój w ćwiartki. Następnie wsyp je do buraczanego wywaru i odstaw na noc. Ten prosty patent sprawi, że barszcz czerwony będzie idealny bez kiszenia zakwasu, dosłownie z dnia na dzień.
  • Następnego dnia zetrzyj 1-2 buraki i zagotuj. Na koniec dodaj czosnek i pieprz.
  • Odcedź wywar. Barszcz podawaj z uszkami lub fasolą.
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić