Pora na zupę z pora! Przepis na zdrowy i sycący obiad

2

Por jest źródłem wielu witamin i minerałów. Spożywany regularnie, zapobiega wielu chorobom. Niestety, niektórym zwyczajnie... nie smakuje. Ale przepis na zupę z pora powinien przyczynić się do zmiany zdanie nawet najbardziej zagorzałych przeciwników tego warzywa!

Pora na zupę z pora! Przepis na zdrowy i sycący obiad
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Zupa-krem z pora to świetna alternatywa dla popularnych zup. Nie dość, że jest pyszny, to bardzo sycący, rozgrzewa, a dodatkowo zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka, poprawia trawienie, a także chroni przed przeziębieniem. To idealny posiłek, na coraz chłodniejsze, jesienne wieczory.

Zupa z pora. Składniki:

  • 3 duże pory - po "obraniu" do 600 g
  • mały kawałek selera korzeniowego - do 100 g
  • 1 mała marchewka - do 100 g
  • 1 korzeń pietruszki - 200 g
  • 3 średnie ziemniaki - 350 g
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki delikatnej oliwy
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 szklanki bulionu lub wody - 750 ml
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • pół płaskiej łyżeczki pieprzu

szczypta gałki muszkatołowej

Zupa z pora. Wykonanie:

  • Umyj dokładnie gotowe do krojenia pory i osusz. Każdego pora pokrój w cienkie krążki
  • Pory podsmaż w garnku na maśle i oliwie
  • Podsmażaj je około siedem minut na średniej mocy palnika. Garnka nie przykrywaj przykrywką, a pory mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki
  • Dodaj obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku
  • Całość zamieszaj i podsmażaj jeszcze trzy minuty
  • Ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę umyj i obierz, a następnie pokrój w kostkę
  • Do garnka z porem i czosnkiem wlej kolejno trzy szklanki wody lub też domowego bulionu warzywnego
  • Dodaj też pokrojone w kostkę warzywa
  • Garnek przykryj przykrywką
  • Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika do takiej, by zupa lekko "mrugała"
  • Gotuj ją przez 20 minut - po tym czasie warzywa powinny być już miękkie
  • Jeśli widzisz, że zupa jest za gęsta (odparowało za dużo wody), to dodaj jeszcze pół szklanki bulionu
  • Do zupy dodaj przyprawy: dwie płaskie łyżeczki soli; jedną płaską łyżeczkę cukru; pół płaskiej łyżeczki pieprzu oraz sporą szczypta gałki muszkatołowej
  • Wlej też trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • Całość zamieszaj i podawaj ciepłe
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić