Pora na zupę z pora! Przepis na zdrowy i sycący obiad

Por jest źródłem wielu witamin i minerałów. Spożywany regularnie, zapobiega wielu chorobom. Niestety, niektórym zwyczajnie... nie smakuje. Ale przepis na zupę z pora powinien przyczynić się do zmiany zdanie nawet najbardziej zagorzałych przeciwników tego warzywa!

Zdjęcie ilustracyjneZdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © YouTube

Zupa-krem z pora to świetna alternatywa dla popularnych zup. Nie dość, że jest pyszny, to bardzo sycący, rozgrzewa, a dodatkowo zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka, poprawia trawienie, a także chroni przed przeziębieniem. To idealny posiłek, na coraz chłodniejsze, jesienne wieczory.

Zupa z pora. Składniki:

  • 3 duże pory - po "obraniu" do 600 g
  • mały kawałek selera korzeniowego - do 100 g
  • 1 mała marchewka - do 100 g
  • 1 korzeń pietruszki - 200 g
  • 3 średnie ziemniaki - 350 g
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki delikatnej oliwy
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 szklanki bulionu lub wody - 750 ml
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • pół płaskiej łyżeczki pieprzu

szczypta gałki muszkatołowej

Zupa z pora. Wykonanie:

  • Umyj dokładnie gotowe do krojenia pory i osusz. Każdego pora pokrój w cienkie krążki
  • Pory podsmaż w garnku na maśle i oliwie
  • Podsmażaj je około siedem minut na średniej mocy palnika. Garnka nie przykrywaj przykrywką, a pory mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki
  • Dodaj obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku
  • Całość zamieszaj i podsmażaj jeszcze trzy minuty
  • Ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę umyj i obierz, a następnie pokrój w kostkę
  • Do garnka z porem i czosnkiem wlej kolejno trzy szklanki wody lub też domowego bulionu warzywnego
  • Dodaj też pokrojone w kostkę warzywa
  • Garnek przykryj przykrywką
  • Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika do takiej, by zupa lekko "mrugała"
  • Gotuj ją przez 20 minut - po tym czasie warzywa powinny być już miękkie
  • Jeśli widzisz, że zupa jest za gęsta (odparowało za dużo wody), to dodaj jeszcze pół szklanki bulionu
  • Do zupy dodaj przyprawy: dwie płaskie łyżeczki soli; jedną płaską łyżeczkę cukru; pół płaskiej łyżeczki pieprzu oraz sporą szczypta gałki muszkatołowej
  • Wlej też trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • Całość zamieszaj i podawaj ciepłe
Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 20.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 20.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Napad na jubilera w Krakowie. Wiadomo, co ukradli bandyci
Napad na jubilera w Krakowie. Wiadomo, co ukradli bandyci
Mieli studiować w Rosji. Obaj zginęli na froncie
Mieli studiować w Rosji. Obaj zginęli na froncie
Zapytali Putina o partnerkę. Odpowiedział jednym słowem
Zapytali Putina o partnerkę. Odpowiedział jednym słowem
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Instruktor nagrany. Afera na Mazowszu. Wideo
Instruktor nagrany. Afera na Mazowszu. Wideo
To nie fotomontaż. Całe stado. Leśnicy pokazali niezwykłe nagranie
To nie fotomontaż. Całe stado. Leśnicy pokazali niezwykłe nagranie
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę