Przekąski i ciasta na Halloween. Strasznie pyszne przepisy
Halloween to doskonała okazja do przygotowania smacznych ciast i przekąsek, które zaskoczą nie tylko najmłodszych, ale także dorosłych. Przygotowaliśmy kilka strasznie smacznych propozycji na Halloween.
W Halloween możesz zaskoczyć gości nie tylko fantastycznymi przebraniami, ale też wyjątkowymi smakołykami. Podpowiadamy, jakie ciasta i przekąski sprawdzą się na halloweenowej imprezie. Przygotuj coś, co nie tylko wygląda efektownie, ale też doskonale smakuje.
Ciasta na Halloween
Brownie z pajęczyną
Jednym z deserów, który można zaserwować na Halloween, jest brownie z pajęczyną. Ciemne, czekoladowe ciasto, które zyskało dodatkowy straszliwy akcent w postaci słodkiej pajęczyny, oczaruje każdego gościa.
Do przygotowania jego potrzebujesz kilku podstawowych składników: 200 g masła, 150 g mlecznej czekolady, 150 g gorzkiej czekolady, 3 jajek, 200 g cukru, 2 łyżeczek ekstraktu waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Do dekoracji użyj pianek marshmallow lub lukru.
Aby przygotować brownie zacznij od roztopienia masła i czekolady w rondelku. Następnie jaja, cukier i ekstrakt waniliowy wmieszaj się w misce, do której później dodaj się roztopioną czekoladę z masłem. Całość uzupełnij przesianą mąką i proszkiem do pieczenia, po czym masę przelej się do formy i piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 40 minut.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Brownie mumia. Przerażająco pyszne ciasto na Halloween
Kiedy ciasto jest już gotowe, po jego całkowitym wystudzeniu, przejdź do najważniejszego etapu - dekoracji. Pianki marshmallow rozgrzej, by stały się plastyczne i dały się formować w pajęczynę, a następnie ułóż na brownie. Pajęczynę możesz również wykonać z lukru. Całość wieńczą cukrowe oczy, które sprawią, że deser będzie wyglądać naprawdę strasznie. Brownie z pajęczyną na pewno stanie się hitem każdej halloweenowej imprezy.
Tarta dyniowa
Tarta dyniowa to jedno z najbardziej klasycznych, jakie możemy spotkać podczas Halloween. Pumpkin pie, czyli amerykańska tarta dyniowa, to połączenie kruchego spodu z kremowym, intensywnie aromatycznym nadzieniem dyniowym.
Aby przygotować tartę dyniową, wymieszaj 300 g mąki pszennej z 250 g masła, aż powstanie kruszonka, dodaj resztę mąki, pół łyżeczki soli i 70 g bardzo zimnej wody, zagnieć ciasto, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, wyłóż formę do tarty, przykryj folią, dociąż i piecz 20 minut w 200 stopniach, usuń folię i piecz kolejne 5 minut, ostudź.
Schłodzone purée z dyni (500 g) zmiksuj z serkiem mascarpone (270 g), masłem (40 g), cukrem (100 g), przyprawą pumpkin spice (1 łyżeczka) i pół łyżeczki soli, dodaj 3 jajka i dobrze wymieszaj. Wylej masę na spód tarty i piecz w 140 stopniach przez 50-55 minut. Ostudź tartę, a następnie odstaw do schłodzenia do lodówkina 2 godziny. Podawaj z bitą śmietaną, karmelizowanymi orzechami lub cukrem pudrem.
Przekąski na Halloween
Dyniowe przekąski z mięsem
Dyniowe przekąski z mięsem to połączenie chrupiącego ciasta francuskiego i aromatycznego farszu z mięsa.
Na początek przygotowuj farsz z mięsa mielonego, z dodatkiem papryki, cebuli, czosnku, curry, soli i pieprzu. Masę mięsną nałóż na wycięte z ciasta francuskiego dynie, które następnie przykrywa się kolejnymi kawałkami ciasta, wycinając miejsca na oczy, nos i usta. Po posmarowaniu żółtkiem dynie piecz je w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut.
Gotowe dyniowe przekąski podaje się z ulubionym sosem i można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale wpasowują się one w klimat Halloween, zachwycając nie tylko smakiem, ale i wyglądem.
Czytaj też: Nie tylko zupa. Tak wykorzystasz dynię w kuchni
Mumie parówkowe
Halloween to czas na zabawę z przepysznie upiornymi przekąskami. Jednym z najprostszych i najbardziej efektownych przepisów są mumie parówkowe, które zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych. Te proste, smaczne i tanie przekąski będą doskonałym dodatkiem do wieczornego seansu horrorów.
Przygotowanie tych smakołyków zajmuje bardzo mało czasu i wymaga zaledwie kilku składników: parówek, ciasta francuskiego, keczupu i oczu z masy cukrowej. Możesz przekroić parówki na pół lub zostawić je w całości, a potem zawiń je w paski ciasta francuskiego, zostawiając miejsce na oczy. Gotowe mumie piecz przez około 20 minut, a na koniec przyozdób je oczami i keczupem.