Przepis na azjatyckie tosty. Odrobina orientalnej kuchni na śniadanie
Śniadanie nie musi być posiłkiem, po które sięgamy z poczucia obowiązku. Wręcz przeciwnie – traktujmy je nie tylko jako tzw. najważniejszy posiłek dnia, lecz okazję do wypróbowania nowych przepisów. Na przykład na azjatyckie tosty. Satysfakcja gwarantowana.
Mimo że nazwa tego przysmaku może brzmieć nieco "egzotycznie", w rzeczywistości azjatyckie tosty są bardzo proste w przygotowaniu. Do tego do ich wykonania potrzebujemy składników, które współcześnie bez trudu dostaniemy w większości sklepów spożywczych.
Przeczytaj także: Przepis na naleśniki po hawajsku. Wariant idealny na upalną pogodę
Z azjatyckich tostów nie muszą rezygnować osoby, które preferują wegańską lub wegetariańską kuchnię. Wystarczy, że w miejsce np. szynki wieprzowej czy masła użyją roślinnych odpowiedników tych produktów spożywczych.
Przepis na azjatyckie tosty – potrzebne składniki
- chleb tostowy dowolnego rodzaju
- główka kapusty pekińskiej
- łyżka sosu sojowego
- jeden pomidor
- jeden ogórek
- dwa jajka
- ser cheddar
- cztery plasterki szynki wieprzowej
- szczypta brązowego cukru
- łyżka masła do smażenia
Przeczytaj także: Korniszony w serowej panierce. Pyszna przekąska zamiast chipsów
Przepis na azjatyckie tosty – sposób przygotowania
- Dokładnie umyj i osusz wszystkie warzywa. Pokrój pomidory i ogórki w plasterki, a kapustę drobno posiekaj.
- Weź pół łyżeczki masła, rozgrzej na patelni i usmaż na nim oba jajka – po jednym na każdy z dwóch tostów.
- Każdy z tostów będzie składał się z dwóch kromek chleba. Na jednej ułóż warzywa, jajko, ser i dwa plasterki szynki wieprzowej, a drugą przykryj ten "stosik".
- Na patelni rozpuść resztę masła, dodając brązowy cukier. Smaż na nim tosty, uważając, aby nie rozpadły się w trakcie obracania na każdą z połówek.
Tuż przed zjedzeniem skropl każdy z tostów odrobiną sosu sojowego. Jeśli zostało jeszcze kilka plasterków pomidora lub ogórka, warto podać je do śniadania.