Kamil Karnowski
Kamil Karnowski| 
aktualizacja 

Przepis na bułki pszenne jak ze sklepu. Będą idealne na śniadanie

6

Będą idealne na śniadanie lub kolację. Te bułki pszenne zawsze się udają, a ich przygotowanie jest niezwykle proste. Polecamy każdemu, kto ma ochotę na pyszne domowe pieczywo bez konieczności wychodzenia do piekarni.

Bułki pszenne z przedziałkiem. Zobacz przepis
Bułki pszenne z przedziałkiem. Zobacz przepis (pxhere)

Świeże domowe pieczywo to coś, co sprawi, że twoje śniadanie będzie wyjątkowe. Na upieczenie domowych bułek nie trzeba poświęcić dużo czasu. Nie wymagają one także żadnych skomplikowanych składników czy umiejętności.

Bułki pszenne jak ze sklepu. Potrzebne składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 15g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych
  • 140ml wody
  • 140ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 40g oleju

Bułki pszenne jak ze sklepu. Sposób przygotowania

  • Wsyp mąkę do dużej miski i zrób dołek
  • Do dołka wrzuć pokruszone drożdże lub suche drożdże, dodaj cukier i połowę ciepłej wody
  • Przykryj miskę ściereczką i zostaw na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować
  • Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Wyrabiaj je przez min. 10 minut
  • Uformuj ciasto w kulę i pozostaw pod przykryciem na godzinę
  • Po tym czasie podziel ciasto na 9 części i uformuj z nich bułki
  • Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw pod przykryciem na kolejne 30 minut
  • Nagrzej piekarnik do 200 st. C.
  • Tuż przed włożeniem do piekarnika bułki obsyp lekko mąką i tępą stroną noża zrób w nich nacięcie prawie do samego końca
  • Bułki piecz ok 20-23 minuty

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić