Przepis na domową pizzę. Taniej i łatwiej niż myślisz

8

Nie musisz wychodzić z domu ani w panice szukać namiaru na najbliższą pizzerię, która dostarczy ciepłe jedzenie do domu, by cieszyć się idealnym włoskim przysmakiem. Wbrew obiegowym opiniom przyrządzenie idealnego ciasta na pizzę jest bardzo łatwe i wymaga dosłownie trzech składników.

Przepis na domową pizzę. Taniej i łatwiej niż myślisz
Domowa pizza. Jak zrobić ją samemu (Pixabay)

O jakości dobrej pizzy świadczą dodatki. Prawdziwi Włosi wiedzą, że im mniej ich na pizzy, tym lepiej. Dlatego zamiast zamawiać coraz droższe i wymyślne pizze z przypadkowych lokali, warto spróbować przyrządzić ten przysmak samemu. Wystarczy woda, drożdże, ulubione dodatki i dobra mąka, która jest sekretem idealnego ciasta na pizzę.

Domowa pizza. Potrzebne składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego (możesz użyć innego np. kokosowego
  • kostka drożdży
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • przecier pomidorowy tarty ser żółty
  • kulki mozarelli (opcjonalnie)
  • ulubione dodatki (pieczarki, wędliny, salami, papryka)
  • zioła suszone

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Domowa pizza z pomidorami. Lepsza niż z niejednej restauracji

Domowa pizza. Sposób przygotowania:

  • Przygotuj rozczyn z drożdży, cukru i ciepłej wody. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kwadrans.
  • Kiedy drożdże wyrosną, połącz je z mąką (idealna będzie specjalna mąka na pizzę "włoska 00", ale zwykła pszenna też da radę i wodą. Dodaj szczyptę soli i olej. Dokładnie wyrób ciasto tak, by było aksamitne i bez grudek.
  • Ciasto zostaw do wyrośnięcia na minimum pół godziny.
  • Gotowe rozpłaszcz w dłoniach i wyrabiaj najlepiej bez użycia wałka, aż osiągniesz odpowiedni kształt.
  • W rondelku rozgrzej łyżkę oleju, wlej przecier pomidorowy dodaj sól i zioła i gotuj mieszając, aż sos odparuje wodę. Gotowy rozsmaruj na cieście.
  • Posyp pizzę serem, dodaj ulubione składniki, zagnieć ciasto na brzegach, by sos nie rozlewał się na boki.
  • Piecz w 200 stopniach przez kwadrans lub dłużej. Pizza będzie gotowa, gdy brzegi się zarumienią, a ser będzie w pełni rozpuszczony.

Czytaj także: Pieróg karelski. Tani i oryginalny przepis na obiad według Katarzyny Bosackiej

Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić