Karolina Woźniak| 
aktualizacja 

Przepis na sernik jaglany na zimno. Deser na szybko

1

Sernik jaglany nieco się różni od klasycznego sernika z twarogiem. Jednak dzięki jogurtowi naturalnemu smak kaszy nie jest wyczuwalny.

Przepis na sernik jaglany na zimno. Deser na szybko
Sernik jaglany to świetny pomysł na deser. (YouTube, ugotowani.tv)

Spód sernika jest wykonany z ciasteczek oreo, a na wierzchu znajdują się sezonowe owoce leśne. Całość komponuje się naprawdę dobrze. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu.

Przepis na sernik jaglany na zimno. Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka nieugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 700 g jogurtu greckiego
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią lub wanilią z jednej laski
  • szczypta soli
  • 2 łyżki żelatyny w proszku
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 180 g ciasteczek typu oreo
  • 50 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 500 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 galaretka truskawkowa

Przepis na sernik jaglany. Sposób przygotowania:

  • Kaszę jaglaną wypłucz w zimnej wodzie
  • Zagotuj dwie szklanki wody i dodaj szczyptę soli
  • Wsyp kaszę i zmniejsz ogień do minimum
  • Wszystko dokładnie wymieszaj
  • Gotuj, aż kasza będzie mięka, a cała woda odparuje
  • Poczekaj, aż kasza wystygnie i zmiksuj na jednolitą masę
  • Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i zostaw do przestudzenia
  • Do masy jaglanej dodaj cukier, jogurt i śmietankę
  • Wszystko dokładnie wymieszaj
  • Na koniec połącz składniki z żelatyną
  • Rozdrobnij ciasteczka razem z kakao
  • Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia
  • Masę z ciasteczek wyłóż na spód i lekko dociśnij
  • Włóż do lodówki na 30 min
  • Po tym czasie wylej masę jaglaną
  • Na czas przygotowania musu włóż sernik do lodówki
  • Zmiksuj truskawki i przełóż je do rondelka razem z wodą
  • Wszystko zagotuj
  • Zdejmij z ognia i wsyp galaretkę
  • Mieszaj do rozpuszczenia i zostaw do wystudzenia
  • Wylej mus na masę jaglaną i włóż do lodówki na kilka godzin

Zobacz także: Sernik na zimno

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić