Dagmara Smykla-Jakubiak
Dagmara Smykla-Jakubiak| 

Przepis na hiszpańskie churros. Wystarczą trzy składniki

0

Churros to ulubiony wypiek wszystkich miłośników kuchni hiszpańskiej. Wystarczą trzy składniki, żeby móc cieszyć się chrupiącymi z wierzchu i miękkimi w środku pączkami. Prostszego przepisu nie znajdziecie.

Przepis na hiszpańskie churros. Wystarczą trzy składniki
Przepis na hiszpańskie churros. Wystarczą trzy składniki (YouTube.com)

Prosty przepis na hiszpańskie churros. Hiszpanie tradycyjnie podają churros na śniadanie z sosem czekoladowym lub karmelowym, jednak my polecamy je raczej jako deser. Wystarczą tylko trzy podstawowe składniki.

Przepis na hiszpańskie churros. Potrzebne składniki:

  • 250 ml mleka
  • 125 g mąki
  • 2 duże jajka
  • opcjonalnie: pół łyżeczki soli i łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przepis na hiszpańskie churros. Sposób przygotowania:

  • Doprowadź mleko w garnku do wrzenia
  • Wyłącz ogień i natychmiast wrzuć do garnka całą mąkę
  • Mieszaj składniki aż do powstania jednolitej masy, która będzie odchodzić od ścianek garnka
  • Pozwól ciastu przestygnąć
  • Do ciasta wbij jajko, mieszaj mikserem aż do połączenia składników i powtórz z drugim jajkiem
  • Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka z obciętym rogiem
  • Rozgrzej w garnku olej do 160 stopni Celsjusza, wyciskaj paski churros i smaż je na złoto
  • Usmażone churros układaj na kilku kawałkach ręcznika papierowego, żeby odsączyć tłuszcz

Churros smakują najlepiej, jeśli podasz je jeszcze ciepłe, posypane cukrem wymieszanym z cynamonem. Wypróbuj także przepisu na quesadille z kurczakiem i klasyczne tacos

Zobacz także: Zobacz też: Sposoby na zachowanie świeżości warzyw
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić