Przepis na hiszpańskie churros. Wystarczą trzy składniki
Churros to ulubiony wypiek wszystkich miłośników kuchni hiszpańskiej. Wystarczą trzy składniki, żeby móc cieszyć się chrupiącymi z wierzchu i miękkimi w środku pączkami. Prostszego przepisu nie znajdziecie.
Źródło zdjęć: © YouTube.com
Prosty przepis na hiszpańskie churros. Hiszpanie tradycyjnie podają churros na śniadanie z sosem czekoladowym lub karmelowym, jednak my polecamy je raczej jako deser. Wystarczą tylko trzy podstawowe składniki.
Przepis na hiszpańskie churros. Potrzebne składniki:
- 250 ml mleka
- 125 g mąki
- 2 duże jajka
- opcjonalnie: pół łyżeczki soli i łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przepis na hiszpańskie churros. Sposób przygotowania:
- Doprowadź mleko w garnku do wrzenia
- Wyłącz ogień i natychmiast wrzuć do garnka całą mąkę
- Mieszaj składniki aż do powstania jednolitej masy, która będzie odchodzić od ścianek garnka
- Pozwól ciastu przestygnąć
- Do ciasta wbij jajko, mieszaj mikserem aż do połączenia składników i powtórz z drugim jajkiem
- Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka z obciętym rogiem
- Rozgrzej w garnku olej do 160 stopni Celsjusza, wyciskaj paski churros i smaż je na złoto
- Usmażone churros układaj na kilku kawałkach ręcznika papierowego, żeby odsączyć tłuszcz
Churros smakują najlepiej, jeśli podasz je jeszcze ciepłe, posypane cukrem wymieszanym z cynamonem. Wypróbuj także przepisu na quesadille z kurczakiem i klasyczne tacos
Zobacz też: Sposoby na zachowanie świeżości warzyw
Źródło artykułu: o2pl