aktualizacja 

Przepis na hit dzieciństwa. Truskawki i kruszonka obowiązkowe

4

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką z pewnością kojarzą nam się z czasem dzieciństwa, gdy babcie i dziadkowie podawali nam słodkie bułeczki po zabawach na podwórku. Może warto przygotować je po raz kolejny? Zdziwisz się, jak łatwo pójdzie.

Przepis na hit dzieciństwa. Truskawki i kruszonka obowiązkowe
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką smakują jak marzenie, a ich przygotowanie w ogóle nie jest trudne (Getty Images)

Pogoda za oknem staje się coraz bardziej słoneczna, co niesie za sobą zmianę naszych przyzwyczajeń kulinarnych. Mamy mniejszą ochotę na obfite potrawy, a większą na lekkie dania i drobne przekąski, koniecznie z owocami. Te kryteria z pewnością spełniają drożdżówki z truskawkami i kruszonką.

Przepis na drożdżówki z truskawkami i kruszonką – potrzebne składniki

  • trzy szklanki świeżych truskawek
  • pięć łyżek cukru


  • szklanka przygotowanej wcześniej kruszonki
  • mała szczypta soli
  • dwa jajka
  • cztery łyżki roztopionego masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • szklanka mleka
  • 2,5 mąki pszennej chlebowej

Przepis na drożdżówki z truskawkami i kruszonką – sposób przygotowania

  • Z drożdży zrób zaczyn. Weź jedno jajko i oddziel żółtko od białka – do przygotowania bułeczek będziesz potrzebować tego pierwszego składnika.
  • W misce umieść mąkę oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Dokładnie wymieszaj je ze sobą, a następnie dodaj resztę produktów z wyjątkiem drugiego jajka oraz kruszonki.
  • Z zawartości miski wyrób ciasto i uformuj z niego kulę. Oprósz mąką naczynie i umieść ją w nim, a następnie odstaw w ciepłe miejsce, najlepiej wcześniej przykrywając ściereczką lub ręcznikiem.
  • Po około półtorej godziny, kiedy ciasto urośnie, ugnieć je, a następnie podziel na równe części, z których uformujesz bułeczki. Przenieś wszystkie na blaszkę przyprószoną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia, zakryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. W międzyczasie dokładnie umyj i pokrój truskawki, pamiętając o usunięciu szypułek.
  • W każdej z drożdżówek zrób otwór i umieść w nim truskawki. W naczyniu rozbij jajko, roztrzep je dokładnie, a następnie przy użyciu pędzelka posmaruj nim ciasto, omijając jednak owoce.
  • Posyp drożdżówki kruszonką. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i wstaw do niego bułeczki.

Bułeczki należy piec przez około 15 minut lub momentu, kiedy staną się złocistobrązowe. Zanim zaczniesz je jeść, odczekaj, aż wystygną.

Zobacz także: Zobacz też: Prosty przepis na pyszne bułki. Przygotujesz je błyskawicznie
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić