Przepis na kurczaka na parze. Twój żołądek podziękuje ci po świętach

2

Kurczak na parze to posiłek szczególnie popularny wśród osób, które zdecydowały się przejść na dietę. Świetnie sprawdzi się jednak także jako propozycja obiadu dla kogoś, kto ma dość objadania się świątecznymi smakołykami i chce dać żołądkowi odsapnąć.

Przepis na kurczaka na parze. Twój żołądek podziękuje ci po świętach
Przepis na kurczaka na parze. Twój żołądek odpocznie po świątecznym objadaniu się (Getty Images)

Kurczak jest nie tylko smaczny i zdrowy, lecz także bardzo sycący. Wystarczy nawet niewielka ilość potrawy, żeby czuć się najedzonym. Jej smak najlepiej komponuje się z ryżem lub warzywami, najlepiej ugotowanymi lub także przygotowanymi na parze.

Przepis na kurczaka na parze – potrzebne składniki

  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • opcjonalnie: torebka ryżu
  • opcjonalnie: mieszanka warzywna

Przepis na kurczaka na parze – sposób przygotowania

  • Natrzyj pierś z kurczaka oliwą z oliwek z dodatkiem rozmarynu, soli oraz pieprzu.
  • Tak przygotowanego odstaw na godzinę do lodówki, przykrywając talerz z kurczakiem folią aluminiową, aby nie przesiąknął zapachem i posmakiem innych produktów.
  • Ułóż kurczaka w naczyniu do gotowania na parze i zdejmij po około pół godziny. Jeśli będziesz mieć wątpliwości, czy jest już przyrządzony, sprawdź jego twardość przy użyciu patyczka lub widelca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zobacz też: Prosto z grilla. Pyszny kurczak

Jeśli masz ochotę na potrawę z dodatkiem ryżu, ugotuj go zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Mieszankę warzywną najlepiej także przyrządzić na parze, dodając odrobinę soli do smaku. Taki posiłek będzie nie tylko sycący, lecz także bardzo zdrowy.

Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić