Przepis na mini naleśniki. Oryginalne 'płatki śniadaniowe" podbiły internet
Lubisz naleśniki, ale nie potrafisz wyobrazić ich sobie jako płatków śniadaniowych? Po zapoznaniu się z tym przepisem zmienisz zdanie. Mini naleśniki to znakomita propozycja dla osób, które lubią posiłki "na słodko". Nie potrzebujesz nawet kropli mleka.
Mini naleśnki nie tylko efektownie wyglądają, lecz także świetnie smakują. Sekretem ich puszystości i długo utrzymującej się wilgotności ciasta jest masło – nasączone nim placuszki zachowują świeżość i wprost rozpływają się w ustach.
Przeczytaj także: Przepis na różowe naleśniki z malinami. Pyszny i piękny deser
PiS i Konfederacja w koalicji? Zaskakujące słowa w Sejmie
Przepis na mini naleśniki – potrzebne składniki
- szklanka mleka
- szklanka mąki
- dwa jajka
- łyżka cukru
- ćwierć kostki masła
- syrop klonowy do oblania gotowych mini naleśników
- opcjonalnie: łyżka oleju do smażenia
Przeczytaj także: Hit! Nietypowe naleśniki z kapusty. Łatwy przepis na koreański przysmak
Przepis na mini naleśniki – sposób przygotowania
- Umieść w misce mąkę, mleko, cukier i białko z żółtkiem, a następnie miksuj lub mieszaj, dopóki nie uzyskasz jednolitej masy.
- Jeśli ciasto okaże się zbyt rzadkie, dodaj jeszcze odrobinę mąki. Już gotowe przelej do rękawa cukierniczego.
- Rozgrzej patelnię i o ile to konieczne, rozsmaruj na niej olej do smażenia.
- Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskaj odrobinę ciasta na patelnię tak, aby uzyskać małe placuszki. Następnie smaż je, aż obie strony zarumienią się na brązowo.
- Odetnij od ćwierci masła małą kostkę, którą później dodasz do gotowych naleśników.
- Resztę placuszków zdejmij z patelni i jeszcze raz smaż, ale tym razem z masłem tak, aby jak najbardziej nim nasiąknęły.
Przeczytaj także: Przepis na sufletowe naleśniki. Lekkie jak chmurka
Gotowe już mini naleśniki przenieś do miseczki. Nie zalewaj ich mlekiem – zamiast tego dodaj syrop klonowy, a na wierzchu połóż odrobinę masła.