Ewelina Kolecka
Ewelina Kolecka| 

Przepis na najprostsze naleśniki. Nie potrzebujesz nawet miksera

3

Puszyste naleśniki świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i kolację w gronie bliskich. Kluczem do ich przygotowania jest odpowiednie ciasto, które po usmażeniu stanie się miękkie i wilgotne w środku. Do jego uzyskania nie potrzeba wcale miksera, wystarczy... słoik.

Przepis na najprostsze naleśniki. Nie potrzebujesz nawet miksera
Puszyste naleśniki idealnie sprawdzą się jako śniadanie (TikTok, @georgiehalfacree)

Do przygotowania puszystych naleśników wystarczą tylko trzy produkty. Różnica polega na tym, że zamiast trzepaczki albo miksera będziesz potrzebować średniej wielkości słoika. Posłuży nie tylko jako pojemnik na wszystkie składniki, lecz także miarka do mleka i mąki.

Przepis na naleśniki bez miksera. Potrzebne składniki:

  • pół słoika mąki
  • pół słoika mleka
  • jedno jajko

Przepis na naleśniki bez miksera. Sposób przygotowania:

  • Rozbij jajko, a następnie umieść żółtko z białkiem w słoiku.
  • Dokładnie zakręć słoik, a następnie zacznij energicznie potrząsać zawartością.
  • Powtarzaj potrząsanie słoikiem tak długo, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto stanie się gładkie i bez grudek.
  • W międzyczasie rozgrzej patelnię i rozsmaruj na nim dwie łyżki oleju.
  • Dokładnie rozprowadź ciasto naleśnikowe na patelni.
  • Przewracaj naleśnik, aż obie strony staną się równomiernie zarumienione.

Naleśniki możesz podawać ze słonymi lub słodkimi dodatkami. Idealnie pasują do nich zarówno owoce, syrop klonowy i bita śmietana, jak i tarty ser oraz szynka.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić