Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
MMC
|
aktualizacja

Przepis na pączki inaczej. O tym składniku byś nie pomyślał

7
Podziel się:

Tego składnika w pączkach byś się nie spodziewał, jednak to właśnie dzięki niemu mogą wyjść idealnie miękkie i puszyste, jak nigdy wcześniej. Różnica w smaku? Żadna!

Przepis na pączki inaczej. O tym składniku byś nie pomyślał
Jeden składnik sprawia, że pączki zawsze wychodzą miękkie i puszyste. (YouTube)

Jest przepis na pączki, który sprawdza się zawsze. Pączki są wtedy idealnie puszyste i miękkie. Tajemniczym składnikiem są ziemniaki! Różnica w smaku zazwyczaj jest niewyczuwalna, za to widać różnicę w cieście, które jest miękkie niczym chmurka.

Przepis na pączki. Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 jajka
  • 1 kg mąki
  • 100 g drożdży
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki wódki
  • 1,5 l oleju do smażenia

Przepis na pączki. Wykonanie:

  • Ziemniaki obierz, ugotuj i jeszcze gorące dokładnie roztłucz tłuczkiem
  • Następnie zmiel ziemniaki, tak by nie było w nich grudek, powinny być gładką masą
  • Dodaj mąkę, drożdże, mleko, jajka, masło, cukier, wódkę i zagnieć na gładkie i sprężyste ciasto
  • Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę
  • W garnku rozgrzej olej
  • W tym czasie z ciasta ulep kulki
  • Smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru
  • Gotowe pączki przekładaj na ręcznik papierowy, by ociekł z nich tłuszcz

I gotowe! Pączki możesz polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Jeśli chcesz, by twoje pączki miały nadzienie dodaj dżem, krem czekoladowy lub budyń wciskając szprycę do środka. Nadzienie najlepiej jest dodawać do usmażonych już pączków chwilę przed podaniem.

Zobacz także: Mini pączki z serka homogenizowanego
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(7)
Przekora
2 lata temu
Super przepis skorzystam z niego bo właśnie uczę się piec
Iwa
2 lata temu
Czy pączki z kilograma mąki ,kilograma ziemniaków i 4calych jajek maga być smaczne?Każda doświadczona gospodyni odpowie że nie.Od lat robię pączki bez ziemniaków i są przepyszne lekkie i puszyste również następnego dnia !!!
Basia
2 lata temu
Paczki tylko że śmietana robione na parze i dopiero na tłuszcz. Pyszne, miękkie, delikatne. Długo zachowują swiezosc
Magda
2 lata temu
Od wieków robię pączki z ziemniakami. Są przepyszne a największą ich zaletą jest to, że są świeże i wilgotne nawet kolejnego dnia. Takimi pączkami z ziemniaków zaskarbiłam sobie sympatię teścia. 😊
DANUTA
2 lata temu
Piekłam z ziemniakami. Okropne. Chłoną tłuszcz i są ciężkie. Ja piekę tradycyjne i są pyszne.Nidgy więcej pączków z ziemniakami.☹️
Sinice2021🦠
2 lata temu
Tajny skladnik to ;💩--OZONOWANA❗
Alka
2 lata temu
Już od lat robię pączki z ziemniakami.Najwazniejsze:nie piją tyle tłuszczu.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić