Przepis na pączki inaczej. O tym składniku byś nie pomyślał
Tego składnika w pączkach byś się nie spodziewał, jednak to właśnie dzięki niemu mogą wyjść idealnie miękkie i puszyste, jak nigdy wcześniej. Różnica w smaku? Żadna!
Źródło zdjęć: © YouTube
Jest przepis na pączki, który sprawdza się zawsze. Pączki są wtedy idealnie puszyste i miękkie. Tajemniczym składnikiem są ziemniaki! Różnica w smaku zazwyczaj jest niewyczuwalna, za to widać różnicę w cieście, które jest miękkie niczym chmurka.
Przepis na pączki. Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 4 jajka
- 1 kg mąki
- 100 g drożdży
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki wódki
- 1,5 l oleju do smażenia
Czytaj także: Prosta Pavlova wg Ani Starmach. Oto sekret idealnej bezy
Przepis na pączki. Wykonanie:
- Ziemniaki obierz, ugotuj i jeszcze gorące dokładnie roztłucz tłuczkiem
- Następnie zmiel ziemniaki, tak by nie było w nich grudek, powinny być gładką masą
- Dodaj mąkę, drożdże, mleko, jajka, masło, cukier, wódkę i zagnieć na gładkie i sprężyste ciasto
- Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę
- W garnku rozgrzej olej
- W tym czasie z ciasta ulep kulki
- Smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru
- Gotowe pączki przekładaj na ręcznik papierowy, by ociekł z nich tłuszcz
I gotowe! Pączki możesz polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Jeśli chcesz, by twoje pączki miały nadzienie dodaj dżem, krem czekoladowy lub budyń wciskając szprycę do środka. Nadzienie najlepiej jest dodawać do usmażonych już pączków chwilę przed podaniem.