Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
EKO
|
aktualizacja

Przepis na placki ziemniaczane z żółtym serem. Pyszne urozmaicenie

7
Podziel się:

Placki ziemniaczane to przysmak, którym trudno się znudzić. Warto spróbować wariantu z żółtym serem – ten jeden składnik sprawi, że nie tylko będą wprost rozpływały się w ustach, lecz także staną się bardziej sycące. W dodatku wręcz dziecinnie łatwo je usmażyć.

Przepis na placki ziemniaczane z żółtym serem. Pyszne urozmaicenie
Placki ziemniaczane z serem? To "nietradycyjne połączenie, ale na pewno pyszne połączenie (Getty Images)

Placki ziemniaczane cieszą się niegasnącą popularnością wśród Polaków. Nie tylko przygotowuje się je z łatwo dostępnych i lubianych wśród naszych rodaków warzyw, lecz także sam proces tarcia, a później smażenia nie nastręcza wielkich trudności. Tak jest również przy okazji wariantu z serem żółtym.

Przepis na placki ziemniaczane – potrzebne składniki

  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • dwie szklanki startego żółtego sera
  • olej do smażenia
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżka mąki pszennej
  • jajko

Przepis na placki ziemniaczane – sposób przygotowania

  • Umyj, obierz, a następnie zetrzyj ziemniaki na na tarce – użyj strony o dużych oczkach.
  • W misce umieść wszystkie sypkie składniki i dokładnie je pomieszaj.
  • Do sypkich składników dodaj jajka, dwie szklanki sera żółtego oraz starte wcześniej ziemniaki. Całość zmieszaj, aż produkty się połączą.
  • Rozgrzej na patelni olej do smażenia. Przy użyciu łyżki lub innego adekwatnego akcesorium kuchennego rozprowadź nieco ciasta na patelni, formując je w kształt placka.
  • Smaż placki, pamiętając, że od czasu do czasu należy przerzucać je na drugą stronę.
  • Placki będą gotowe, kiedy obie strony staną się złocistobrązowe. Jeżeli masz wątpliwości, czy w środku dokładnie się usmażyły, możesz delikatnie odkroić kawałek i sprawdzić.

Jeśli dbasz o linię lub przesadziłeś z ilością tłuszczu, możesz odsączyć olej z placków przy użyciu ręczników papierowych. Ze względu na zawartość sera żółtego pasują do nich zarówno świeże warzywa, jak i keczup.

Zobacz także: Zobacz też: Przepis na placki serowe. Sposób na tani i pyszny obiad
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(7)
Bubu
2 miesiące temu
Takiej bomby kalorycznej to ja niechce
sad
2 miesiące temu
a jaki odmieni placki z cukini?
ddd
2 miesiące temu
A ten ser to jako panierka ?!
Omzig
2 miesiące temu
A ja zamiast sera dodaję mielonego śledzia.
❤️ zawał ❤️
2 miesiące temu
Placki same w sobie są tłuste i sycące,nie widzę potrzeby dorzucania do nich jeszcze większej ilości tłuszczu. Wystarczy dodać twaróg a nie cukier i zjeść 2 porządne zamiast kilku z pustymi kaloriami
Juzek
2 miesiące temu
A jakiej wielkości majom być te jaja, bo som L , M , XL , XXL, itd.
Lenin
2 miesiące temu
Ile ziemniaków jaj cebuli itd????
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić