Przepis na pyszny krupnik. Smakuje jak u mamy

6

Gdy jest się dzieckiem, nie docenia się przysmaków, które są nam podawane pod nos. Z kolei jako dorośli zjedlibyśmy coś z domowego przepisu. Ten przepis na krupnik pozwoli Ci wrócić wspomnieniami do tych beztroskich dni. A smakuje... jak u mamy!

Przepis na pyszny krupnik. Smakuje jak u mamy
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Domowy krupnik to typowo jarzynowa zupa gotowana na mięsie lub też w wersji wegetariańskiej z dodatkiem kaszy jęczmiennej. Ale wiadomo, najlepszy jest ten, który podaje mama. Ten przepis pozwoli Ci przypomnieć sobie ten wspaniały smak. Palce lizać!

Krupnik jak u mamy. Składniki:

  • 3 l wody
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 duża pietruszka bądź 2 mniejsze
  • 1 mały seler
  • ok. 10 cm kawałek białej części pora
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 porcje rosołowe lub 5 skrzydełek
  • 2 serca indycze
  • 10-15 dag żołądków kurzych
  • 2 wątróbki kurze
  • 5-6 szt. kurzych łapek
  • 4 łyżki stołowe kaszy jęczmiennej

Krupnik jak u mamy. Wykonanie:

  • Cztery łyżki kaszy jęczmiennej zalewamy 1/2 szklanki wody i odstawiamy.
  • Porcje rosołowe (skrzydełka), łapki, żołądki i serduszka myjemy i oczyszczamy.
  • Większe żołądki oraz serduszka kroimy na mniejsze kawałki.
  • Zalewamy 3 litrami wody i gotujemy aż mięso będzie miękkie.
  • Dorzucamy oczyszczoną wątróbkę i gotujemy jeszcze 5 min.
  • W tym czasie przygotowujemy warzywa: marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w drobne słupki, pora w ćwierć plasterki a ziemniaki w drobną kostkę.
  • Do wywaru wrzucamy przygotowane warzywa (bez ziemniaków) i gotujemy 5 min.
  • Dorzucamy namoczoną kaszę (wraz z wodą) i gotujemy kolejne 10 min.
  • Po tym czasie doprawiamy zupę solą pieprzem i ewentualnie warzywkiem.
  • Teraz wrzucamy ziemniaki i gotujemy aż zmiękną.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić