aktualizacja 

Przepis na śledzia w śmietanie. Jeden składnik zmienia wszystko

6

Śledź w śmietanie to jedna z klasycznych potraw wigilijnych. Choć to proste danie, to ile gospodyń, tyle sposobów na jego przygotowanie, ale im prościej, tym lepiej!

Przepis na śledzia w śmietanie. Jeden składnik zmienia wszystko
Śledź w śmietanie to wigilijny klasyk. (YouTube)

Śledzia w śmietanie przygotować może każdy. Zasada jest jedna - im prościej, tym lepiej. Warto jednak przygotować wersję z jabłkiem. Choć niektórzy są mało przekonani, to tutaj owoc z rybą komponuje się doskonale. Cebulę z kolei przed dodaniem do reszty warto wycisnąć na sitku, by pozbyć się z niej soku. Wtedy doskonale połączy się z resztą składników bez pozostawiania nieprzyjemniej goryczy.

Przepis na śledzia w śmietanie. Składniki:

  • 400 g filetów ze śledzia
  • 5 łyżek śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • jabłko
  • średnia cebula
  • pieprz
  • sól
  • cukier
  • koperek

Przepis na śledzia w śmietanie. Sposób przygotowania:

  • Cebulę pokrój w drobną kostkę
  • Przerzuć ją do sita o gęstych oczkach i przy pomocy łyżki wyciśnij sok
  • Jabłko również pokrój w drobną kostkę
  • Śledzia pokrój w większe kawałki, najlepiej sprawdzą się prostokąty
  • Śmietanę wymieszaj z majonezem, przyprawami i posiekanym koperkiem tak, by powstał sos
  • Do większej miski włóż śledzia, cebulę, jabłko i wymieszaj dokładnie ze śmietanowym sosem

I tyle! Gotowego śledzia przed podaniem najlepiej jest schłodzić w lodówce.

Zobacz także: Śledź i dorsz mogą zapobiegać chorobie Parkinsona
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić