Przepis na sos sojowy domowej roboty. Zdziwisz się, jakie to proste

15

Sos sojowy podbił serca Polaków – szczególnie tych, którzy są miłośnikami kuchni azjatyckiej. Gości już nie tylko w restauracjach, lecz także na stołach. Jest jedno "ale" – nie zawsze kupimy go w osiedlowym sklepie. Może warto przygotować go samodzielnie?

Przepis na sos sojowy domowej roboty. Zdziwisz się, jakie to proste
Sos sojowy nie jest wcale taki trudny w przygotowaniu, jak można by było się tego spodziewać (Getty Images)

Sos sojowy domowej roboty może być zdrowszy niż ten, który kupimy w sklepie. Powód? Przygotowując ten dodatek samemu mamy pełną kontrolę nad składnikami, więc unikamy np. barwników spożywczych czy konserwantów.

Przepis na sos sojowy – potrzebne składniki

  • dwie łyżki octu – po jednej winnego i balsamicznego
  • dwie łyżki sosu rybnego – dostaniesz go m.in. w sklepach z azjatyckim asortymentem
  • łyżeczka startej cebuli
  • pół łyżeczki startego czosnku
  • 1,5 szklanki bulionu wołowego

Przepis na sos sojowy – sposób przygotowania

  • Do przygotowanego wcześniej bulionu wołowego dodaj czosnek, cebulę oraz ocet. Podgrzewaj zawartość garnuszka, jednocześnie cały czas mieszając.
  • Nie przestawaj mieszać nawet, kiedy składniki utworzą już jednolitą masę. Poczekaj, aż zawartość garnuszka zgęstnieje tak, że będzie jej znacznie mniej.
  • Gdy w garnuszku będzie już o 1/3 mniej masy, zdejmij go z palnika. Odczekaj kilka minut, aż trochę ostygnie, po czym dodaj sos rybny, a całość dokładnie wymieszaj.
  • Zakończ mieszanie, kiedy sos utworzy jednolitą masę. Kiedy ostygnie, możesz umieścić go w pojemniku lub przelać do butelki.

Pamiętaj, że sos sojowy domowej roboty nie może być przechowywany w szafce – koniecznie wstaw go do lodówki. Jego smak najlepiej komponuje się z daniami kuchni azjatyckiej.

Zobacz także: Zobacz też: Przepis na idealne kimchi. Poznaj prawdziwy orientalny smak
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić