Przepis na sos sojowy domowej roboty. Zdziwisz się, jakie to proste
Sos sojowy podbił serca Polaków – szczególnie tych, którzy są miłośnikami kuchni azjatyckiej. Gości już nie tylko w restauracjach, lecz także na stołach. Jest jedno "ale" – nie zawsze kupimy go w osiedlowym sklepie. Może warto przygotować go samodzielnie?
Sos sojowy domowej roboty może być zdrowszy niż ten, który kupimy w sklepie. Powód? Przygotowując ten dodatek samemu mamy pełną kontrolę nad składnikami, więc unikamy np. barwników spożywczych czy konserwantów.
Przeczytaj także: Sos aioli – idealny do frytek i burgerów. Przygotujesz go w pół minuty
Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?
Przepis na sos sojowy – potrzebne składniki
- dwie łyżki octu – po jednej winnego i balsamicznego
- dwie łyżki sosu rybnego – dostaniesz go m.in. w sklepach z azjatyckim asortymentem
- łyżeczka startej cebuli
- pół łyżeczki startego czosnku
- 1,5 szklanki bulionu wołowego
Przeczytaj także: Chipsy z makaronu to prawdziwy hit. Banalnie prosty przepis
Przepis na sos sojowy – sposób przygotowania
- Do przygotowanego wcześniej bulionu wołowego dodaj czosnek, cebulę oraz ocet. Podgrzewaj zawartość garnuszka, jednocześnie cały czas mieszając.
- Nie przestawaj mieszać nawet, kiedy składniki utworzą już jednolitą masę. Poczekaj, aż zawartość garnuszka zgęstnieje tak, że będzie jej znacznie mniej.
- Gdy w garnuszku będzie już o 1/3 mniej masy, zdejmij go z palnika. Odczekaj kilka minut, aż trochę ostygnie, po czym dodaj sos rybny, a całość dokładnie wymieszaj.
- Zakończ mieszanie, kiedy sos utworzy jednolitą masę. Kiedy ostygnie, możesz umieścić go w pojemniku lub przelać do butelki.
Przeczytaj także: Słodkie pobudzenie po obiedzie? Przepis na kawę po bawarsku
Pamiętaj, że sos sojowy domowej roboty nie może być przechowywany w szafce – koniecznie wstaw go do lodówki. Jego smak najlepiej komponuje się z daniami kuchni azjatyckiej.