Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Sonia Stępień
|

Sos aioli - idealny do frytek i burgerów. Przygotujesz go w pół minuty

3
Podziel się:

Aioli to bardzo modny dzisiaj sos, uważany za króla francuskich sosów emulsyjnych. Podawany jest w najlepszych restauracjach jako dip do frytek, dodatek do burgerów czy grillowanego mięsa. Wbrew pozorom, jego przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje zaledwie pół minuty, a efekt - palce lizać!

Sos aioli - idealny do frytek i burgerów. Przygotujesz go w pół minuty
Przepis na szybki sos aioli (Getty Images)

Sos aioli, czyli właściwie czosnkowy majonez, wywodzi się z Prowansji i nazywany jest tam dosłownie "prowansalskim masłem". Pasuje dosłownie do wszystkiego - frytek, pieczonych warzyw, mięsa, burgerów czy zapiekanek. Przygotujesz go w jedną chwilę - wszystkie składniki wystarczy wrzucić do blendera i idealny sos gotowy.

Przepis na sos aioli. Potrzebne składniki

  • 2 żółtka
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

Przepis na sos aioli. Sposób przygotowania

  • Czosnek przeciśnij przez praskę. Włóż do misy blendera razem z musztardą, sokiem z cytryny, żółtkami, solą i pieprzem.
  • Olej wymieszaj z oliwą w osobnym naczyniu.
  • Blender ustaw na średnie obroty, zacznij blendować żółtko z przyprawami, jednocześnie cienkim strumykiem wlewaj powoli olej wymieszany z oliwą.
  • Blenduj, aż składniki dobrze się połączą, tworząc idealnie gładką masę.

Sos aioli gotowy. Jeśli wyjdzie za gęsty, można rozrzedzić go odrobiną ciepłej wody. Najlepiej smakuje w ciągu 24 godzin od przygotowania, ale w szczelnym pojemniku można przechowywać go około tygodnia w lodówce. Smacznego!

Zobacz także: Przepis na pyszne kulki serowe z nachosami
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(3)
mbeso
5 miesięcy temu
No faktycznie wielkie halo! Taki sos robie od ponad 30 lat i nazywam go majonezem czosnkowym, z ta roznica, ze do jego wykonania uzywam calego jajka, a nie tylko zoltka i nie dodaje oliwy, poniewaz oliwa daje gorzkawy posmak. No i niekoniecznie musi byc musztarda Dijon, moze byc jakakolwiek inna
Baster 18
5 miesięcy temu
Surowe żółtka to żródło salmonelli 😡 Geslerowa niech sama je ten sos 😡😡😡
Nika78
5 miesięcy temu
Jakie te żółtka, surowe czy gotowane. Nie można precyzyjnie napisać????
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić