aktualizacja 

Tort francuskiego konsula. Orzeźwiający deser na lato

4

Owocowy, delikatny i orzeźwiający - taki jest tort francuskiego konsula, który przygotujesz bez użycia piekarnika. Jest bardzo prosty, a efekty z pewnością cię zachwycą. Koniecznie wypróbuj!

Tort francuskiego konsula. Orzeźwiający deser na lato
Tort z winogronami. (Getty Images)

Tort francuskiego konsula jest doskonale orzeźwiającym i lekkim deserem. Możesz go dowolnie modyfikować i dostosowywać do swoich preferencji. Wypróbuj różne smaki galaretki i różne dodatki w postaci np. sezonowych owoców. Jeśli nie lubisz lub nie możesz pić alkoholu zrezygnuj z szampana, lub zastąp go wersją dla dzieci.

Tort francuskiego konsula. Potrzebne składniki:

Spód:

  • 20 dag cukru
  • 5 łyżek śmietany kremówki
  • 125 g masła lub margaryny
  • garść płatków migdałowych
  • 2 garście płatków kukurydzianych

Krem:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
  • 2 opakowania dowolnej galaretki cytrynowej (dobrze pasuje cytrynowa, agrestowa lub o smaku kiwi)
  • 500 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 250 ml szampana lub białego wina musującego

Dodatkowo:

  • 25 dag winogron
  • 1 białko
  • 2-3 łyżki cukru

Tort francuskiego konsula. Sposób wykonania:

  • cukier wsyp do garnka (lub patelni) z grubym dnem i stale mieszając drewnianą łyżką podgrzej na małym ogniu
  • kiedy cukier się zrumieni dodaj masło i pięć łyżek śmietany
  • doprowadź całość do wrzenia nie przerywając mieszania
  • masę zdejmij z ognia i wymieszaj z płatkami migdałowymi i kukurydzianymi
  • masę wyłóż na dno tortownicy, robiąc także brzegi
  • galaretkę rozpuść w jednej szklance wody i odstaw do ostudzenia
  • śmietanę dobrze schłodź, a później ubij na sztywno
  • serek, wino i sok z cytrusów wymieszaj. Następnie dodaj do środka wystudzoną, ale nie stężałą galaretkę
  • gdy masa zacznie lekko tężeć wymieszaj ze śmietaną kremówką
  • chłodną masę wyłóż na wcześniej przygotowany spód i wstaw do lodówki na kilka godzin
  • winogrona maczaj w lekko roztrzepanym białku, otaczaj w cukrze i przybierz nimi gotowy tort
Zobacz także: Smacznego: przepis na deser chia z mlekiem kokosowym i mango
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić