Przepis tak prosty, że aż trudno uwierzyć. Jak zrobić tradycyjny chleb?

33

Chleb to prawdopodobnie najbardziej popularny produkt spożywczy. Nic w tym dziwnego, gdyż świetnie sprawdza się na śniadanie, przekąskę czy kolację. Może zamiast polegać na sklepach i piekarniach, warto samemu spróbować go upiec? To dużo prostsze, niż mogłoby się wydawać.

Przepis tak prosty, że aż trudno uwierzyć. Jak zrobić tradycyjny chleb?
Ten prosty przepis pozwoli ci każdego ranka cieszyć się najświeższym chlebem (Getty Images)

Samodzielne pieczenie chleba przynosi mnóstwo korzyści. Po pierwsze, doskonale wiemy, jakie składniki zostały wykorzystane do przygotowania produktu, więc unikniemy kontaktu z niezdrowymi i chemicznymi "wspomagaczami". Po drugie, zamiast wstawać z samego rana, żeby pobiec po świeży bochenek, możemy spokojnie udać się do kuchni i przygotować śniadanie z tego, co upiekliśmy wieczór wcześniej.

Przepis na tradycyjny chleb. Potrzebne składniki

  • jedna czwarta kostki drożdży
  • szklanka mleka
  • pół kilo mąki pszennej
  • dwie łyżeczki cukru
  • dwie łyżeczki soli

Przepis na tradycyjny chleb. Sposób przygotowania

  • Podgrzej mleko w garnuszku. Cały czas mieszaj, aby uniknąć przypalenia. Zdejmij je z ognia, kiedy będzie już ciepłe, ale nie gorące.
  • Pokrusz drożdże w misce. Dosyp cukier i sól. Dodaj pół szklanki mleka oraz łyżkę mąki. Całość mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Pozostaw przygotowane drożdże z innymi produktami na około kwadrans. W tym czasie wyrosną.
  • W oddzielnym naczyniu umieść resztę mąki pszennej i dodaj całą sól.
  • Do soli i mąki dodaj zawartość drugiej miski. Dolej pół szklanki mleka. Pamiętaj, aby w czasie wlewania nie przerywać mieszania!
  • Zmiksuj wszystkie składniki przy użyciu blendera lub miksera, aż uzyskasz jednolitą masę o konsystencji ciasta. Gdy będzie gotowa, przykryj zawartość miski ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu.
  • Po upływie trzech kwadransów zagnieć ciasto rękami, a następnie znowu przykryj i odstaw na tyle samo czasu.
  • W międzyczasie zacznij przygotowywać formę do chleba. Aby uniknąć przywierania, jej ścianki i spód należy dokładnie posmarować olejem.
  • Uformuj ciasto w kształt chleba i umieść w formie. Przykryj ściereczką na około godzinę. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury około 180-200 stopni Celsjusza.

Pieczenie chleba powinno trwać maksymalnie 45 minut. Wyjmij go z piekarnika, kiedy przybierze złotobrązowy kolor. Zanim zaczniesz kroić i smarować masłem czy dżemem, odczekaj, aż ostygnie.

Zobacz także: Zobacz też: Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić