Przysmak znany w całej Ukrainie. Przepis na wyborne czebureki
Czebureki to tradycyjne danie krymskich Tatarów, jednak popularne jest nie tylko na Krymie, ale w całej Ukrainie. Czebureki to pyszne chrupiące pierogi z soczystym mięsnym farszem. Poniżej dowiesz się, jak je przygotować.
Źródło zdjęć: © Twitter
Czebureki to świetny sposób na danie obiadowe lub przekąskę w ciągu dnia. Najpierw przygotuj ciasto, a później lekko pikantny farsz. Pamiętaj, by do ciasta dodać odrobinę octu lub spirytusu, zapobiegnie to wchłanianiu zbyt dużej ilości tłuszczu podczas smażenia. Chrupiące czebureki możesz podawać z sosem chrzanowym lub czosnkowym.
Przepis na czebureki. Potrzebne składniki:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka octu lub spirytusu
- 1 żółtko
- ok. 1/3 szklanki gorącej wody
- 1 szklanka zimnej wody do ciasta parzonego
farsz:
- 0,5 kg mielonej wieprzowiny
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki zimnej wody
- sól, pieprz, słodka lub ostra papryka
Przepis na czebureki. Sposób przygotowania:
- szklankę wody zagotuj z solą, cukrem, olejem, po czym zdejmij z palnika i dodaj 1 szklankę mąki i wymieszaj aż utworzy się gęsta masa
- na stolnicę wysyp resztę mąki, dodaj ocet, żółtko ostudzona gęstą masę i dolewaj stopniowo gorącą wodę, zagniataj ciasto
- kiedy ciasto będzie łatwo odchodzić od ręki, uformuj kulkę i zawiń w folię
- przygotuj farsz: mięso wyłóż do miski, dodaj podsmażoną na oleju cebulkę i wymieszaj z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem
- ciasto wałkuj cienko na ok. 4 mm, po czym wykrawaj kółka wielkości małego talerzyka deserowego
- na połowę ciasta wykładaj farsz i zlepiaj brzegi pierogów za pomocą widelca, tak by się nie rozkleiły
- czebureki smaż na głębokim tłuszczu, do uzyskania złotego koloru, a następnie wykładaj je na ręcznik papierowy