Schab po dziekańsku. Pyszna alternatywa dla tradycyjnego schabowego

16

Jeśli masz ochotę na sycący, domowy obiad "jak u mamy", a tradycyjne schabowe już ci się znudziły, musisz wypróbować przepis na schab po dziekańsku. Jest prosty i szybki, a efekt - palce lizać!

Schab po dziekańsku. Pyszna alternatywa dla tradycyjnego schabowego
Przepis na schab po dziekańsku (Getty Images)

Kotlet schabowy to niekwestionowany król polskiego stołu. Czasami jednak warto urozmaicić sobie dietę i spróbować czegoś nowego. Ciekawą alternatywą dla tego tradycyjnego dania jest schab po dziekańsku. Dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu mięso wychodzi miękkie i soczyste oraz bardzo aromatyczne.

Przepis na schab po dziekańsku. Potrzebne składniki

  • 0,5 kg schabu
  • 1 duże lub 2 małe jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki wody

Przepis na schab po dziekańsku. Sposób przygotowania

  • Mięso potnij w plastry o grubości ok. 1,5 cm, delikatnie je rozbij.
  • Mąkę, jajko, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy wymieszaj dobrze w misce.
  • Plastry schabu ułóż w naczyniu, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Wyjęte z marynaty kotlety obsmaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Kotlety ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej 2 łyżkami wody i przykryj.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez ok. 45 minut.

Schab po dziekańsku najlepiej smakuje w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki. Świetnie sprawdzi się jednak także na zimno na kanapce. Smacznego!

Zobacz także: Banalny przepis na zupę ziemniaczaną. Zrobi ją także amator
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić